Linkovi

Prvi dan u Sočiju u znaku Bjerndalena


Ole Ejnar Bjerndalen u tokom današnjeg sprinta
Ole Ejnar Bjerndalen u tokom današnjeg sprinta

Četrdesetogodišnji Norvežanin ušao u istoriju pobedom u bijatlon sprintu na 10 kilometara...

Norveški bijatlonac Ole Ejnar Bjerndalen ušao je u istoriju prvog zvaničnog takmičarskog dana na 22. Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju.

Četrdesetogodišnji Bjerndalen bio je najbolji u sprintu na 10 kilometara i tako postao najstariji učesnik zimskih igara koji je u pojedinačnom sportu osvojio zlatnu medalju. pre njega taj rekord je držao Kanađanin Daf Gibson, koji je najsjanije odličje osvojio u skeletonu (sankanje, ali u položaju da takmičar leži na grudima) na Igrama u Torinu 2006, kao 39-godišnjak.

Bjerndalen je takođe stigao sunarodnika Bjorna Delija po broju medalja na Olimpijskim igrama, pošto mu je ovo zlato bilo ukupno 12 odličje u karijeri.

U istoj trci, srpski predstavnik Milanko Petrović zauzeo je 69. mesto.

Dan za pamćenje imao je i Holanđanin Stiv Kramer, takmičar u brzom klizanju, koji je odbranio titulu u trci na 5.000 metara, osvojivši zlatnu medalju u vremenu olimpijskog rekorda - 6 minuta i 10,76 sekundi.

Norveška je osvojila dve od ukupno pet zlatnih medalja koliko je dodeljeno prvog dana takmičenja. Pored Bjerndalena, Marit Bjergen pobedila je u kros-kantri skijatlonu na 15 kilometara (dve etape od po 7,5 kilometara, jedna klasičnim, jedna slobodnim stilom).

Kanađanka Žastin Dufur-Lapont osvojila je zlatnu medalju u slobodnom skijanju - mogul.

Prvo zlato na Igrama u Sočiju osvojile su SAD, pošto je Sejdž Kotsenberg uspešno savladao vrlo tešku stazu i triojumfovao u inauguralnoj disciplini snoubord sloupstajl.
XS
SM
MD
LG