Linkovi

Pretučena dvojica Albanaca u Novom Sadu, jednom život u opasnosti


Matica Albanaca Srbije iz Novog Sada je saopštila da su dvojica mladića albanske nacionalnosti pretučena u Novom Sadu, a da je jedan od njih teško povređen i da je njegov život u opasnosti. Stižu osude napada, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić traži od policije da nađe napadače i da oni budu najdrastičnije kažnjeni.

U noći između subote i nedelje u Futoškoj ulici, na taksi stanici ispred Ruleta "Gaja", četvorica za sada nepoznatih ljudi napalo je dvojicu mladića albanske nacionalnosti G.B. i Č.M, obojica 1999. godište, dok su međusobno razgovarali na albanskom jeziku.

Č.M, ima teške povrede: prelom kostiju glave i izliv krvi u mozak. Operisan je u Kliničkom centru Vojvodine i njegov život je u opasnosti.

Drugi mladić takođe ima teške povrede, ali mu nije ugrožen život, navodi se u saopštenju Matice Albanaca Srbije.

Matica navodi da policija intenzivno traga za napadačima.

"Matica Albanaca Srbije ovim putem zahvaljuje lekarima hitne službe Doma zdravlja Novi Sad na brzoj intervenciji i ukazanoj pomoći, a posebno zahvaljuje dežurnoj ekipi Kliničkog centra Vojvodine. Upućujemo apel nadležnim organima da se vinovnici ovog događaja što pre privedu pravdi", piše u saopštenju koje je potpisao predsednik Matice Albanaca Demo Beriša.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, zatražio je od Ministarstva unutrašnjih posloa da pronađu napadače na mlade Albance u Novom Sadu i da oni budu "najdrastičnije kažnjeni".

"Svi naši građani moraju da imaju jednaku pravnu zaštitu. Mi nismo divljaci, ovo je uređena zemlja i niko ne sme da napada nekoga samo zato što je Albanac", rekao je Vučić novinarima u Mladenovcu, gde je zajedno sa premijerkom Anom Brnabić i generalnim sekretarom NATO-a, Jensom Stoltenbergom prisustvovao međunarodnoj vežbi reagovanja u vanrednim situaicjama.

"A kako ću ja da tražim i od Stoltenberga i od bilo koga drugog da Srbi budu zaštičeni, ako mi nismo u stanju da zaštitimo sve građane naše zemlje bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost", upitao je Vučić.

Oštre osude

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina zatražila je od nadležnih organa da odmah identifikuju i uhapse nasilnike koji su napali Albance i da se hitno utvrdi motiv napada. Ako se potvrdi da je razlog bio samo albanski jezik, "ovaj napad se mora tretirati kao društveno izuzetno opasan zločin iz mržnje i mora biti primereno kažnjen, kako bi se poslala snažna poruka da je tako nešto apsolutno nedopustivo", navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da je, bez obzira na motiv, taj napad "jeziv znak vremena u kojem živimo, a u kojem vlast i njeni mediji svakodnevno koriste šovinizam i jezik mržnje kao orudje za napad na pripadnike drugih nacija i na sve koje režim proglasi svojim neprijateljem". "Duh mržnje, nasilja i nacionalizma pušten je iz boce i plašimo se stravičnih posledica, a čini se da ništa nismo naučili iz devedesetih godina, koje su izgleda jednom zauvek uništile ovo društvo", piše u saopštenju.

Građanska Vojvodina je koalicija nevladinih organizacija čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interlkulturalnu komunikaciju, Vojvođanski gradjanski centar i Centar građanskih vrednosti.

Liga socijaldemokrata Vojvodine, uz osudu napada i zahtev da se pronađu napadači, smatra da su "'hrabri branioci Kosova', koji napadaju ljude samo zato što govore na albanskom jeziku, samo pogonsko gorivo istim takvima koji pucaju na one koji govore srpski na Kosovu".

"Ovi banditi su jedni drugima najbolji prijatelji, jer uzajamno pravdaju svoje kukavičko siledžijstvo", naveo je u saopštenju predsednik Gradskog odbora LSV-a Aleksandar Kravić.

Dodaje se da nasilničko ponašanje na ulicama Novog Sada "nažalost, nije novost", a izostanak hitne reakcije policije u ovom slučaju značio bi "zatvaranje očiju pred kriminalom, što je nedopustivo".

XS
SM
MD
LG