Linkovi

Pretraga na internetu nakon koje je usledila racija u novinama u Kanzasu bila legalna


Erik Mejer, izdavač Merion kaunti rekorda (Foto: AP/John Hanna)

Pretraga na internetu na sajtu u vlasništvu države, nakon koje je usledila racija u lokalnom listu u Kanzasu bila je legalna, navela je osoba za odnose sa javnošću agencije koja održava sajt, iako su novine i dalje pod istragom.

Ranije ovog meseca, vlasnica restorana optužila je Merion kaunti rekord da je ilegalno došao do informacija o njoj, nakon čega je šef policije nabavio nalog da se pretraže prostrije novina i dom izdavača, kao i dom gradske većnice koja je imaka skoro iste informacije kao i novine.

Iz lista Merion kaunti rekord su naveli da vjeruju da pretresi imaju veze sa sporom lista i vlasnice lokalnog restorana Kari Njuel.

Ona je optužila novinu da joj je narušila privatnost i nelegalno pristupila informacijama o njoj, uključujući i presudu zbog vožnje pod uticajem alkohola iz 2008. godine. Takođe je navela da ju je novina targetirala nakon što je izdavača Erika Mejera i jednog novinara izbacila iz svog restorana tokom političkog događaja.

Mejer je u intervjuima rekao da misli da je izveštavanje Rekorda o lokalnim političarima imalo ulogu u donošenju odluke u racijama. Naveo je i da je njegov list istraživao policijsku prošlost policijskog šefa u Merionu, Gideona Kodija, koji je predvodio racije.

I većnica Rut Herbel i novine su potvrdili i da su dobili kopije dokumenta o statusu vlasnice restorana bez zahteva. U dokumentu se nalazi broj dozvole za restoran i datum rođenja vlasnice, što je dovoljno da se uđe u trag dozvoli vlasnice i dobije kompletna dokumentacija o njenom upravljanju vozilom. Šef policije je smatrao da su oni prekršili zakon, dok su novine i advokat Rut Herbel govorili da nisu.

Portparol Sekretarijata za prihode Zak Deni rekao je da je legalno da se uđe u registar vozača preko informacije koju je neko dobio neovisno od te potrage. Deo tog sekretarijata, odeljenje za vozila izdaje vozačke dozvole.

"To je legalno, vebsajt je javna stvar i svako može da ga koristi", naveo je portparol.

U ponedeljak su u redakciju vraćeni mobilni telefoni, dva kompjutera koja pripadaju novinarima, kao i glavni server, dok se još čeka da se vrate 4 računara, dva hard diska i ruter, koji se nalaze u firmi koju su angažovali advokati novinara. Ta firma pokušava da proveri da li su slučajno podaci sa kompjutera korišćeni ili kopirani.

Policija u okrugu Merion zaplenila je prišlog petka uređaje i drugu opremu tokom racije u kancelariji nedeljnika Merion kaunti rekord i pretresla kuću izdavača lista.

U izveštaju koji je objavio Merion kaunti rekord navodi se da je policija zaplenila kompjutere, telefone, server i lične mobilne telefone zaposlenih, na osnovu naloga za pretres.

Pretresen je i dom izdavača Erika Mejera, a policija je uzela računare, telefon i kućni internet ruter.

Mejerova 98-godišnja majka Džoan, koja je bila suvlasnica Rekorda i živela na istoj adresi, kolabirala je i umrla dan kasnije, prenela je agencija Asošiejted pres.

Mejer je rekao da za majčinu smrt krivi stres zbog racije u kući.

XS
SM
MD
LG