Linkovi

Prestovic o teškoćama Japana i Kine


Predsednik Instituuta za ekonomsku strategiju Klajd Prestovic
Predsednik Instituuta za ekonomsku strategiju Klajd Prestovic

Japan i Kina suočeni su sa sistemskim izazovima koji bi mogli da ugroze dugoročan prosperitet obe zemlje kaže predsednik Instituta za ekonomsku strategiju.

Klajd Prestovic se osvrnuo na sličnosti i razlike u teškoćama dva azijska ekonomska džina. Iako se ubraja u tri svetska ekonomska džina, Japan je u poslednje vreme najzaduženija zemlja u svetu:

“Stopa zaduženosti je iznad 200 odsto vrednosti nacionalnog bruto dohotka. Zemlja, naravno, nije na pragu ekonomskog kraha jer ima i visoku stopu štednje i jednu od najtraženijih svetskih valuta. Međutim, Japan više nije poslovno odvažan kao što je nekada bio. Stekao je opasnog rivala u Južnoj Koreji. Velike firme kao što su Soni, Šarp i Tošiba gube trku sa južnokorejskim Samsungom i Hiniksom. Slično je i u automobilskoj industriji. Tojota posustaje u odnosu na Hundaj. A, obe zemlje sustiže i Kina.”

Mnogi stručnjaci, uključujući Prestovica, smatraju da je najveći problem Japana, njegovo ostarelo stanovništvo. Eksperti kažu da bi do 2050. broj Japanaca mogao da opadne sa sadašnjih 128 na oko 95 miliona. Niska stopa priraštaja je usko povezana i sa položajem žena, koji se veoma sporo menja u Japanu, objašnjava Prestovic.

“Japanke s razlogom čine svega 30 odsto radne snage u zemlji. (TC: 7:41:27:27) U Japanu, pre svega, ne postoji razvijen sistem za čuvanje dece i zbrinjavanje starijih osoba. To je veoma tradicionalno društvo u kojem ne postoji sistem za čuvanje dece, to je isključivo obaveza majki, od kojih se takođe očekuje da vode brigu o svojim i roditeljima svojih supruga. Stoga nije čudno što Japanke često ne žele zaposlenje, a one koje su se opredelile za karijeru, najčešće se ne udaju, ili ne rađaju decu. Sve je to deo začaranog kruga u kojem priraštaj stanovništva opada, a broj ostarelih osoba - kojima je potrebna socijalna i zdrastvena zaštita - neprekidno raste.”

I Kina se suočava sa problemom nedovoljnog priraštaja, kaže Prestovic.

“Broj stanovnika opada kao posledica dugogodišnje politike rađanja samo jednog deteta. Eksperti već dosta dugo postavljaju pitanje da li će Kina uspeti da se ‘dovoljno bogati pre nego što potpuno ostari.’ Ja mislim da neće uspeti. Pitanje je da li će Kina uopšte umeti da reši problem opadajućeg broja mladih, koji radom treba da pune fondove za socijalnu i zdrastvenu zaštitu sve većeg broja ostarelih.”

Impresivan ekonomski razvoj ostvaren u poslednje dve decenije u Kini, često je išao na štetu prirodnih resursa zemlje, nastavlja Prestovic.

“Degradacija prirodne sredine, narušen kvalitet vazduha, teška nestašica čiste vode, koji su posledica fenomenalnog razvoja Kine, postaju dokazi da zemlja ne može da nastavi dosadašnjim putem.”

Kinu takođe potresaju sve jače socijalne tenzije. Godišnje izbija više od 180.000 hiljada protesta i štrajkova širom zemlje, uglavnom zbog korupcije. Korupcija u institucijama vlasti je dostigla tolike razmere da se pobunama sve češće pridružuje policija, pozvana da kontroliše nemire, kaže Prestovic.

“Kineski zvaničnici stalno govore o potrebi balansiranog razvoja zemlje, ali opšte je poznato da prelazak iz jednog društvenog i ekonomskog sistema u drugi predstavlja izuzetno bolan i dugotrajan proces."

Taj proces nije uvek i uspešan, zaključio je Prestovic.
XS
SM
MD
LG