Linkovi

Svetski Dan slobode štampe


Dramatične snimke povređenih u demonstracijama u Siriji poslali su u svet anonimni vlasnici mobilnih telefona sa ugrađenim video kamerama
Dramatične snimke povređenih u demonstracijama u Siriji poslali su u svet anonimni vlasnici mobilnih telefona sa ugrađenim video kamerama

Amaterski video, koji je navodno snimljen na ulicama Barze u Siriji i nedavno postavljen na internetu, prikazuje sprovod prodemokratskih aktivista koje su ubile sirijske vlasti.

Drugi, postavljen na Jutjubu, prikazuje sprovod u Al Midanu, predgrađu Damaska, za jednog demonstranta ubijenog dan ranije na skupu protiv vlade.

Ekspert za medije sa Univerziteta Džordžtaun, Adel Iskandar, kaže da su socijalni mediji i građani-novinari pomogli demonstrantima i da igraju ogromnu ulogu u dokumentovanju nemira u arapskom svetu.

"Oni imaju novinarsku odgovornost koja je u slučaju Sirije ogromna, jer tamo nema novinara. Zadatak je gigantski, jer su oni sada oči i uši sveta", kaže Iskandar.

Ustanci su već zbacili vlade u Egiptu i Tunisu dok ishod drugih protesta još nije jasan.

Kortni Radiš iz Fridom hausa, američke organizacije koja prati demokratske promene i ljudska prava, kaže da je prodor mobilnih telefona u arapskom svetu postao snažno medijsko oružje u rukama aktivista i običnih građana, posebno zato što neki od njih imaju više od jednog telefona.

"Slika, tonski snimak nekog skandiranja ili video snimak policijskog nasilja ili opozicionog protesta mogu da se preko savremene telefonske mreže direktno postave na internet, bez upotrebe kompjutera i bez rizika da telefon bude zaplenjen", kaže Kortni Radiš.

Adel Iskandar kaže da se mnoge slike i video snimci iz Sirije mogu naći na internetu, kao ovaj postavljen na sajtu za druženje Fejsbuk.

"Al-Džazira, Al-Arabija i druge mreže sada se u potpunosti oslanjaju na snimke koje snimaju građani-novinari u Siriji. Isto je bilo sa Bahreinom, Egiptom i drugim zemljama", kaže Iskandar.

Građani-novinari igraju veliku ulogu, potvrđuje Kortni Radiš, ali smatra da ta vrsta novinarstva neće zameniti tradicionalno novinarstvo.

"Nemoguće je dugo se oslanjati na anonimne građane u izveštavanju o najvažnijim političkim i ekonomskim temama, jer se oni fokusiraju na lokalne događaje, na pitanja koja veliki mediji ne pokrivaju, ili pak nemaju poverenja u te medije", kaže Kortni Radiš.

Socijalni mediji su moćni, ali imaju svoja ograničenja. Tokom ustanka u Egiptu vlasti su ukinule internet, dok su vlasti u Tunisu navodno upadale u naloge na Fejsbuku onih ljudi koje su smatrale povezanim sa nemirima.

Novi mediji omogućavaju građanima da se povezuju sa aktivističkim mrežama i novinarima u inostranstvu, ali postoji i druga strana te moći.

"Istovremeno, pošto su veze javne, podložni su nadgledanju i manipulaciji od strane vlasti", kaže Kortni radiš.

Analitičari kažu da je ukidanje interneta u Egiptu imalo privremeni uticaj sve dok ga protesti na ulicama nisu umanjili. Na kraju, kaže Adel Iskandar, to ukidanje koštalo je vladu možda čak 90 milijardi dolara u izgubljeni poslovima.

"U nekim slučajevima to može da se osveti jer, kada čovek oseti moć slobodnog izražavanja ta želja postaje toliko neobuzdana da više ništa ne može da je spreči", zključuje ekspert za medije sa Univerziteta Džordžtaun, Adel Iskandar.

XS
SM
MD
LG