Linkovi

Vučić: Neću da prisustvujem Paradi


Premijer Srbije, Aleksandar Vučić na današnjoj konferenciji za novinare između ostalog rekao da nije njegova obaveza da prisustvuje Paradi ponosa.

Na današnjoj konferenciji za novinare, premijer Srbije Aleksandar Vučić je govorio o mnogo stvari - od dolaska ruskog predsednika Vladimira Putina na proslavu godišnjice oslobođenja Beograda i pitanja Parade ponosa, do reformi, rebalansa budžeta i drugih tema.

Premijer Srbije najavio je danas da će proslava 70. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu i stogodišnjica Prvog svetskog rata biti održana u četvrtak, 16 oktobra.

Na današnjoj konferenciji za novinare on je istakao da će proslavi prisustvovati brojne visoke zvanice, a na pitanje hoće li među njima biti i predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, Vučić je rekao:

"Očekujemo dolazak visokih zvanica, između ostalih i predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina. Konačnu potvrdu za njegov dolazak očekujemo u utorak ili sredu. Bićete obavešteni."

Vučić je danas izjavio i da će generalna procena o održavanju Parade ponosa biti doneta sutra i da Ministarstvo unutrašnjih poslova do poslednje sekunde ima pravo da zabrani skup, ako proceni da je ugrožena bezbednost većeg broja ljudi.

Ako ta procena bude pozitivna, ne bude dodatnog ugrožavanja, Parade će biti. Ako bude negativna procena, svakako je neće biti, poručio je Vučić:

"Moja obaveza kao predsednika Vlade jeste da se svim ljudima garantuje bezbednost i sigurnost, a nije moja obaveza kao predsednika Vlade da prisustvujem svemu. To je moje demokratsko pravo. Neću da prisustvujem Paradi, ne pada mi na pamet. Ali svoju obavezu da obezbedim mir i bezbednost za sve ljude poštovaću."

Vučić je danas istakao i da se država ponašala odgovorno slanjem pisma američkom predsedniku Baraku Obami da će Srbija pomagati u borbi protiv terorizma, jer, kako je rekao, u skladu sa svojim skromim mogućnostima želi da pomogne u borbi protiv jednog od najvećih zala u svetu.

Prema njegovim rečima, srpske službe bezbednosti sarađuju sa američkom i sa drugim zapadnim službama po pitanju borbe protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG