Linkovi

Prepirka Trampa sa sudijama i na Dan zahvalnosti


Predsedavajući Vrhovnog suda Džon Roberts i predsednik Donald Tramp
Predsedavajući Vrhovnog suda Džon Roberts i predsednik Donald Tramp

Prepirka predsednika Donalda Trampa sa sudijama počela je tako što je predsednik kritikovao sudiju okružnog suda u Kaliforniji koji je obustavio primenu predsednikove uredbe da se ilegalnim imigrantima zabrani da traže azil. U odbranu sudije stao je predsednik najviše sudske instance u zemlji – predsedavajući Vrhovnog suda Džon Roberts, koji je Trampu odbrusio da „nijedan predsednik nema svoje sudije, već da sudije odlučuju pravično“.

Predsednik Donald Tramp nastavio je sa napadima na sudije u obraćanju vojnicima na Dan zahvalnosti.

Strašno je kada sudije preuzimaju vašu funkciju da štitite granice, kada vam govore šta da radite. Sramota!“

Predsednik Tramp u telefonskom obraćanju vojnicima za Dan zahvalnosti
Predsednik Tramp u telefonskom obraćanju vojnicima za Dan zahvalnosti

​Prethodno je predsedavajući Vrhovnog suda Džon Roberts javno odgovorio predsedniku Trampu pošto je predsednik kritikovao sudiju Devetog okružnog suda kojeg je imenovao Barak Obama, a koji je privremeno blokirao Trampovu uredbu o zabrani ilegalnim imigrantima da traže azil.

“Žaliću se na odluku jer mi nikada ne možemo da dobijemo slučaj pred Devetim okružnim sudom I to je sramota. On je Obamin sudija, ali da vam kažem – to više neće prolaziti”, najavio je Tramp.

Sudija Roberts, kojeg je inače imenovao Džordž Buš 2005, javno je odgovorio Trampu - što je veoma redak slučaj. U saopštenju je naveo da “nema Obaminih ili Trampovih sudija, Bušovih ili Klintonovih I da postoji samo grupa posvećenih sudija koji rade sve što mogu da budu pravični prema svima”.

Predsedavajući Vrhovnog suda Džon Roberts
Predsedavajući Vrhovnog suda Džon Roberts

​Ali, predsednik Tramp je na Tviteru sudiji Robertsu poručio da “postoje Obamine sudije koje imaju mnogo drugačije stavove od onih koji su zaduženi da brinu o bezbednosti zemlje.”

Predsednik je najavio da će se za primenu uredbe o zabrani azila boriti na svim sudovima, pa ako treba i pred Vrhovnim sudom, gde je većina sudija konzervativna. Taj sud je ranije potvrdio zakonitost predsednikove prethodne uredbe o zabrani ulaska u Ameriku za državljane određenih zemalja.

XS
SM
MD
LG