Linkovi

Preminuo Omar Šarif


Slavni glumac Omar Šarif, najpoznatiji po filmovima Doktor Živago i Lorens od Arabije, umro je u 84. godini. Bolovao je od Alchajmerove bolesti a preminuo je u bolnici u Kairu od srčanog udara.

Šarif je svetsku slavu stekao zahvaljujući istorijskom spektaklu Dejvida Lina iz 1962. – Lorens od Arabije – koji mu je doneo Zlatni globus i nominaciju za Oskara. Tri godine kasnije, ponovo je osvojio Zlatni globus za glavnu ulogu u filmu Doktor Živago.

Medju ostalim poznatim ulogama su ona u mjuziklu "Funny Girl" – prvom filmu Barbare Strejsend – kao i trileru "Seme tamarinda" gde mu je partnerka bila Džuli Endrjuz. Takodje je glumio niz istorijskih ličnosti medju kojima su Džingis Kan i argentinski revolucionar Če Gevara.

Šarif je bio najveća egipatska filmska zvezda kada ga je reditelj Dejvid Lin angažovao za ulogu u "Lorensu od Arabije". On nije bio rediteljev prvi izbor za ulogu Šerifa Alija, plemenskog lidera sa kojim se udružuje enigmatični T.E. Lorens kako bi poveli pobunu Arapa protiv Otomanskog carstva. Medjutim, glumac koga je Lin imao u vidu nije imao "pravu boju očiju" za tu ulogu i zato je angažovan Šarif, kada je na audiciji dokazao da tečno govori engleski. Publika je ostala bez daha kada se pojavio na filmskom platnu u pustinjskoj sceni gde, obučen u crno, galopira na kamili. Film - i Šarif - su ušli u legendu.

Tri godine kasnije, svoj talenat za raznovrsne uloge dokazao je preuzevši glavnu ulogu lekara i pesnika, svedoka burnih dogadjaja u ruskoj istoriji, uključujući Prvi svetski rat i Oktobarsku revoluciju, a kroz te teške godine opstaje zahvaljujući ljubavi prema umetnosti i svojoj obožavanoj Lari.

Iako nikada kasnije nije postigao taj nivo uspeha, godinama je bio veoma tražen glumac zahvaljujući sposobnosti da glumi ljude različitih nacionalnosti. Osim Če Gevare i Džingisa Kana, glumio je Italijana Marka Pola, nemačkog oficira u "Noći generala", te austrijskog princa u "Majerlingu".

1990-ih, nezadovoljan svojim ulogama u zrelijim godinama, počeo je da odbija sve filmske ponude, navodeći da je izgubio "samopoštovanje i dostojanstvo". Ipak, 2003. je prihvatio ulogu u francuskom filmu "Monsieur Ibraham", glumeći muslimana, vlasnika jedne radnje u Parizu, koji usvaja jevrejskog dečaka. Ta uloga mu je donela Cezara, francuskog ekvivalenta Oskarima, a usledila je uloga u vesternu "Hidalgo" sa Vigom Motensenom. Šarifova karijera je tako uspešno obnovljena.

U privatnom životu, 1955. oženio se egipatskom filmskom kraljicom Fatinom Hamamom sa kojom je dobio sina Tareka. Razveli su se 1974. a 2004. Šarif je priznao da ima još jednog sina iz kratke veze sa jednom novinarkom.

Osim glume, Šarif je bio veliki ljubitelj i poznavalac bridža. Bio je igrač svetske klase i godinama pisao novinarsku kolumnu o bridžu. Medjutim, u starijim godinama se odrekao kockanja, a time i bridža.

Veći deo svojih poznijih godina proveo je u Kairu i u hotelu Royal Moncean u Parizu.

XS
SM
MD
LG