Linkovi

Preminuo Fil Spektor, slavni muzički producent - i ubica


ARHIVA - Muzički producent Fil Spektor sedi u sudnici za vreme izricanja presude u Los Anđelesu, 29. maja 2009.

Fil Spektor, ekcentrični i revolucionarni muzički producent koji je preobrazio rok muziku svojom metodom "zvučni zid" ali je kasnije osuđen za ubistvo, preminuo je od Kovida-19. Imao je 81 godinu.

Zvaničnici državnog zatvora Kalifornije naveli su da je Spektor preminuo u zatvorskoj bolnici.

On je osuđen za ubistvo glumice Lane Klarkson 2003. godine u svojoj kući nalik na zamak, nadomak Los Anđelesa. Posle suđenja 2009 godine osuđen je na kaznu od 19 godina do doživotne robije.

Fil Spektor osuđen je za ubistvo glumice Lane Klarkson 2003. godine.
Fil Spektor osuđen je za ubistvo glumice Lane Klarkson 2003. godine.

Klarkson, zvezda ostvarenja "Varvarska kraljica" i drugih B-filmova, pronađena je upucana u predvorju Spektorove kuće na brdima iznad Alhambre, pregrađa Los Anđelesa. Pre smrti glumice, za koju je Spektor tvrdio da je "slučajno samoubistvo", malo lokalnih stanovnika je i znalo da kuća pripada povučenom producentu, koji je svoje preostale godine života proveo u zatvorskoj bolnici.

Decenijama ranije, Spektor je slavljen kao vizionar, zato što je stvorio metod "zvučni zid", inspirisan operom, gde su snažni vokali praćeni raskošnim orkestarskim aranžmanima, što je dovelo do snimanja slavnih pop pesama kao što su "Da Doo Ron Ron," "Be My Baby" i "He's a Rebel."

Bio je producent 20 hitova koji su dospeli na listu "Top 40" između 1961. i 1965. godine, i sarađivao sa Bitlsima, Rajčes Braders i Ajkom i Tinom Tarner. U ranim danima roka, on je bio zagonetni umetnik i negovao imidž misterije i moći, sakriven iza tamnih naočara i bez pokazivanja emocija na licu.

Tom Vulf ga je prozvao "prvim tinejdž tajkunom", Brus Springstin i Brajan Vilson su otvoreno kopirali njegove grandiozne tehnike snimanja i romantizam, dok ga je Džon Lenon nazvao "najvećim producentom svih vremena."

Tajna njegovog zvuka bila je ogromna skupina instrumenata, vokala i zvučnih efekata koja je promenila način snimanja pop albuma. Rezultat je nazvao "malim simfonijama za decu."

XS
SM
MD
LG