Linkovi

Preminuo Džon Glen - prvi Amerikanac u svemiru


D\on Glen u svemirskom odelu tokom priprema za misiju šatla "Diskaveri" 1998. godine
D\on Glen u svemirskom odelu tokom priprema za misiju šatla "Diskaveri" 1998. godine

Nekadašnji američki astronaut, marinac i senator Džon Glen preminuo je juče popodne u bolnici u Kolumbusu, u saveznoj državi Ohajo. Imao je 95 godina. Pre više od pola veka, 1962. godine, Glen je postao prvi Amerikanac u orbiti, godinu posle sovjetskog kosmonauta Jurija Gagarina. U američkom Senatu služio je 24 godine (četiri mandata), kao dem okrata iz Ohaja, a 1984. se kandidovao za predsednika. Glen se u 78. godini još jednom vratio u svemir i tako postao prvi penzioner koji je to uradio. Bio je poslednji živi član prve grupe američkih astronauta, kojih je bilo sedam, pa su ih prema nazivu projekta prozvali i „Merkjuri sedmorka“ .

Pošto je tri puta obišao Zemlju i bezbedno sleteo uprkos tehničkim problemima, Glen je postao heroj nacije. Jedan je od najzaslužnijih što se Amerikanima vratilo poverenje u mogućnosti da mogu da se nadmeću sa Sovjetskim Savezom u takozvanoj „trci za svemir“. Dve godine kasnije napustio je NASA-u i najavio da će se kandidovati za položaj senatora iz Ohaja. Služio je sledeće 24 godine.

„Tokom čitavog života želeo sam da služim svojoj zemlji“.

Bivša predsednička kandidatkinja Hilari Klinton među prvima je reagovala na smrt Džona Glena, tokom jednog događaja na Kapitol hilu.

"Senator Džon Glen, prijatelj mnogih od nas i pravi američki heroj preminuo je danas".

Kao senator iz Ohaja, Glen je bio uključen u američke planove u vezi sa ratom u Bosni tokom administracije predsednika Bila Klintona.

"Spremni smo da upotrebimo veliku silu, ne samo srazmernu, već veću od toga, ukoliko neko bude otvorio vatru na nas, tako da mislim da možemo da odradimo dobar posao ovde, uz minimalan rizik. Ako to možemo, onda to svakako vredi uraditi", rekao je tada Glen.

A 1998. godine, Glen se vratio u svemir posle 36-godišnje pauze. Tokom devetodnevne misije šatla „Diskaveri“, naučnici su proučavali efekte bestežinskog stanja na starenje. Glen je pred tu misiju ponovio staro obećanje svojoj supruzi:

"Jedna stvar koju sam obećao Eni onog dana kada smo se venčali, pored naravno naših zaveta, jeste da ću učiniti sve što mogu da nam život ne bude dosadan“.

Glen je dobio mnoštvo priznanja, među njima Medalju časti od predsednika Baraka Obame 2012. Obama je u četvrtak objavio saopštenje u kojem se navodi da je Glen inspirisao "generacije naučnika, inženjera i astronauta, koji će nas odvesti na Mars i dalje".

XS
SM
MD
LG