Linkovi

Preminulo još pet osoba, od danas na snazi lakše mere


Krizni štab za borbu protiv Covid 19 virusa, Foto: video grab
Krizni štab za borbu protiv Covid 19 virusa, Foto: video grab

U poslednja 24 sata u Srbiji je od posledica koronavirusa preminulo još pet osoba, čime je ukupan broj umrlih povećan na 130. Potvrđeno je novih 260 slučajava COVID-19, što je ukupno 6.890 registrovana slučajeva zaraze, saopštio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

U poslednja 24 sata testirani su uzorci 3.543, od kojih je 260 bilo pozitivno na koronavirus. Hospitalizovano je ukupno 3.660 pacijenata, do se na respiratoru nalazi 101 pacijenat.

Ukupan broj izlečenih pacijenata je 977. Do 15 časova 21. aprila 2020. godine u Srbiji testirano je ukupno 45.355 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Ministar Lončar rekao je da je registrovano 656 zdravstvenih radnika pozitivnih na virus korona. On je naveo da je kod 430 obolelih klinička slika zahtevala bolničko lečenje.

Procenat zdrastvenih radnika koji su zaraženi, u ukupnoj populaciji pozitivnih na Kovid 19, je 9,52 odsto, dodao je ministar.

U socijalnim ustanovama za smeštaj odraslih i starih do sada je registrovano 489 korisnika koji su pozitivni na Kovid 19, kao i 98 zaposlenih.

Procene SZO

Malo je verovatno da će korona virus tokom leta nestati, jer se prebacuje na zemlje južne hemisfere, ukazao je epidemiolog Predrag Kon i dodao da poslednja upozorenja Svetske zdravstvene organizacije upravo zato shvata kao procenu te organizacije da epidemija nije na zalasku, već se nastavlja.

Kon je, kaže, tako shvatio upozorenje SZO zemljama koje su počele da popuštaju mere da je to preuranjeno.

Kako je naveo, veliko pitanje je koliko će biti veliki potencijal tog virusa ne samo ove, već i naredne godine.

Kon je rekao i da u SZO nisu baš do kraja jasno objasnili zbog čega imaju taj stav, ali da je ključno pitanje koliko je svaka zemlja pojedinačno spremna da otkriva virus i da radi na njegovom suzbijanju i da je upravo to suština stava SZO.

Epidemiji nije kraj sve dok SZO ne proglasi kraj pandemije, rekao je Kon i dodao da sve dok virus cirkuliše i dok otkrivamo nove zaražene potrebne su nam i privremene bolnice.

"Privremene bolnice su potrebne jer ćemo i dalje otkrivati pozitivne na Kovid 19", rekao je epidemiolog. Kako je rekao, ova situacija će trajati najmanje još mesec dana.

"Svojevremeno sam govorio da je za očekivati da će trajati deset do 12 nedelja s tim što to ne znači da je nakon toga sve završeno", rekao je Kon.

Dodao je da nas na to upozorava i SZO - da nije završeno dok god virus i dalje cirkuliše.

Struka se slaže sa postepenim ublažavanjem mera

Na pitanje novinara da li je struka zaobiđena u odluci vlasti da relaksira mere, Kon je rekao da nesaglasnoti nema i da otvaranje zanatnih radnji, skraćenje policijskog časa na sat vremena i šetnje penzionera tri puta nedeljeno struka ne doživljava kao relaksaciju mera.

Kon je rekao da će se vremenom mere još više ublažavati jer je, objašnjava, “vraćanje u život imperativ”.

Postepeno popuštanje mera struka je odmah prihvatila, a i što se struke tiče mi ne doživljavamo da je bilo šta građanima dato time što su počele da rade neke zanatske radnje. Najbitnije je da smo krenuli sa popuštanjem mera prema starijima, šetnja tri puta nedeljno je racionalno popuštanje”, rekao je Kon.

Podseća da mere koje su ublažene i dalje ne podrazumevaju okupljanje građana i apelovao na sve preduzetnike da koriste zaštitnu opremu i dezinfekciona sredstava.

Druga stvar će biti vraćanje javnog prevoza, vrtića, škola… Mi život moramo da vraćamo, to je imperativ, jer zadržavanje mera podrazumeva ne samo ekonomsko slabljenje, već i slabljenje čitavog društva i pada određenog elana životne radosti”, rekao je Kon.

Ukidanje vanrednog stanja i otvaranje granica

Kada ne budemo imali pacijente na respiratoru i dane bez smrtnih ishoda tada ćemo moći da kažemo da smo “slavljenici” u borbi protiv virusa korona, izjavio je Kon.

Odgovarajući na pitanje medija kada će biti otvorene granice, on kaže da će upravo od takvih dana zavisiti ukidanje vanrednog stanja, a samim tim i otvaranje granica.

Otvaranje granica je vezano za odluku o ukidanju vanrednog stanja, to će država odlučiti, bar ja to tako tumačim”, rekao je Kon.

Ponovio je svoj stav da je ove godine bezbednije letovati u Srbiji i dodao da je sa tim njegovim stavom saglasna većina njegovih kolega.

XS
SM
MD
LG