Linkovi

Preminula Dženet Rino - prva žena sekretar za pravosuđe SAD

  • Glas Amerike

Dženet Rino, bivša sekretarka za pravosudje SAD.

Prva žena na položaju američkog sekretara za pravosuđe Dženet Rino preminula je danas od komplikacija povezanih sa Parkinsonovom bolešću u 79. godini života.

Rino je bila poznata kao veoma direktna osoba. Njen osmogodišnji mandat u administraciji predsednika Bila Klintona počeo je 1993. godine kada je dozvolila akciju Federalnog istražnog biroa u kompleksu sekte Davidijanaca, u blizini grada Vejko, u saveznoj državi Teksas, koja se završila smrću 80 ljudi, koji su učestvovali u obračunu sa fedealnim vlastima.

Pre nego što je imenovana za sekretarku za pravosuđe, Rino je služila kao prva žena okružni tužilac u Majamiju. Ona je 1998. godine dozvolila specijalnom tužiocu Kenetu Staru da proširi istragu u vezi sa skandalom "Vajtvoter", povezanim sa Klintonovina, tako što će da uključi i aferu između tadašnjeg predsednika i pripravnice u Beloj kući Monike Luinski.

To je dovelo do opoziva Bila Klintona u Predstavničkom domu, ali ga je Senat posle toga oslobodio optužbi, odnosno nije imao dvotrećinsku većinu neophodnu za njegovu smenu

XS
SM
MD
LG