Linkovi

Preminula Dženet Rino - prva žena sekretar za pravosuđe SAD


Dženet Rino, bivša sekretarka za pravosudje SAD.

Prva žena na položaju američkog sekretara za pravosuđe Dženet Rino preminula je danas od komplikacija povezanih sa Parkinsonovom bolešću u 79. godini života.

Rino je bila poznata kao veoma direktna osoba. Njen osmogodišnji mandat u administraciji predsednika Bila Klintona počeo je 1993. godine kada je dozvolila akciju Federalnog istražnog biroa u kompleksu sekte Davidijanaca, u blizini grada Vejko, u saveznoj državi Teksas, koja se završila smrću 80 ljudi, koji su učestvovali u obračunu sa fedealnim vlastima.

Pre nego što je imenovana za sekretarku za pravosuđe, Rino je služila kao prva žena okružni tužilac u Majamiju. Ona je 1998. godine dozvolila specijalnom tužiocu Kenetu Staru da proširi istragu u vezi sa skandalom "Vajtvoter", povezanim sa Klintonovina, tako što će da uključi i aferu između tadašnjeg predsednika i pripravnice u Beloj kući Monike Luinski.

To je dovelo do opoziva Bila Klintona u Predstavničkom domu, ali ga je Senat posle toga oslobodio optužbi, odnosno nije imao dvotrećinsku većinu neophodnu za njegovu smenu

XS
SM
MD
LG