Linkovi

Premijerka Tereza Mej traži podršku i tvrdi da je sporazum o Bregzitu skoro postignut


Britanska premijerka Tereza Mej obraća se medijima nakon što je stigla na samit lidera Evropske unije u Briselu, Belgija, 18. oktobra 2018.
Britanska premijerka Tereza Mej obraća se medijima nakon što je stigla na samit lidera Evropske unije u Briselu, Belgija, 18. oktobra 2018.

Britanska premijerka Tereza Mej zatražila je u ponedeljak stanku u rastućem buntu protiv planova za Bregzit, tražeći podršku od zakonodavaca, rekavši da je sporazumni razvod sa Evropskom unijom 95 odsto kompletiran.

Kabinet Mejove saopštio je da ona planira da kaže Predstavničkom domu da je "velika većina" tema uređena, uključujući i status Gibraltara, britanske teritorije na vrhu Pirinejskog poluostrva.

Premijerka je takođe apelovala na birače direktno preko članka u tabloidu San, rekavši da će "poslednje etape razgovora biti najteže od svih", ali insistirajući na tome da je "cilj na vidiku".

Ali, Tereza Mej suočila se sa svojim političkim protivnicima i, što je više zabrinjavajuće, svojom sopstvenom Konzervativnom partijom po pitanju plana za razdvajanje i budućhih odnosa sa blokom.

Negodovanje je naraslo nakon što je proše nedelje iznela predlog prema kome bi Britanija mogla da ostane vezana pravilima EU za dodatne dve godine, tokom tranzicionog perioda, nakon što napusti Uniju 29. marta.

London i Brisel kažu da su na putu prijateljskog razvoda preostale prepreke u pogledu načina kako da se izbegnu carinski prelazi i druge barijere na granici između Severne Irske, koja je deo Ujedinjenog Kraljevstva, i Irske, koja je članica EU.

Obe strane složile su se da to ne bi smela da bude čvrsta granica, koja bi mogla da ugrozi biznise i stanovnike na obe strane, kao i teško postignut mirovni proces u Severnoj Irskoj. Ali, obe strane odbijaju predloge druge strane.

Neubedljiv samit EU prošle nedelje završio se bez pomaka po pitanju granica. Britanija i EU kažu da ostaju u nadi da će postići sporazum ove jeseni, tako da ga relevantni parlamenti mogu odobriti pre dana Breksita, u martu.

Ali, prostor Mejove za maervisanje ograničen je probregzitovski nastrojenim konzervativcima i njenim severnoirskim partnerom u vladi, Demokratskom unijatskom partijom, koja se protivi bilo kakvom kompromisu sa EU.

Takođe protiv sebe ima i pro-EU orijentisane zakonodavce koji žele da zadrže bliske veze sa blokom nakon Breksita.

Usled razgovora o izazovima liderstva, kriticizam spram Tereze Mej naglo je i neumereno narastao. Vikend izdanja novina donose naslove da premijerka ulazi u "smrtonosnu zonu" i da se suočava, metaforički, sa oštrim vrhovima noževa okritičara.

Dok sat za Bregzit otkucava, rastu strahovanja da bi Britanija mogla da izleti iz bloka bez sporazuma, što bi moglo da stvori haos na granicama i u ekonomijama, kako Britanije, tako i Evropske unije.

Konfederacija britanske industrije saopštila je da se firme u Britaniji spremaju da aktiviraju svoje planove za Bregzit do Božića, što je korak koji bi mogao da uključi smanjivanje broja radnih mesta, prebacivanje lanca nabavki izvan Britanije, gomilanje dobara i premeštanje proizvodnje van granica zemlje, o čemu možete čitati ovde.

XS
SM
MD
LG