Linkovi

Premijer Japana neće se izviniti za Perl Harbor


Američki ratni brod tokom japanskog bombardovanja Perl Harbora, 7. decembra 1941.

Portparol japanske vlade najavio je da se premijer Šinzo Abe neće izviniti za napad na Perl Harbor 1941. godine kada bude posetio tu luku na Havajima kasnije ovog meseca.

Portparol je novinarima u Tokiju razjasnio svrhu predstojeće posete rekavši da je razlog odavanje pošte poginulim ratnicima, a ne da bi se ponudilo izvinjenje. Poseta premijera pokazaće njegovu posvećenost budućnosti i tome da se tragedija kakva je bila svetski rat više nikada ne ponovi, rekao je on i dodao da se time takođe šalje poruka pomirenja Sjedinjenih Dražava i Japana.

Ove godine se obeležava 75. godišnjica napada koji je gurnuo Ameriku u Drugi svetski rat. Pre šest meseci, američki predsednik Barak Obama postao je prvi aktuelni predsednik koji je posetio Hirošimu u Japanu, gde su 1945. Sjedinjene Države detonirale prvu atomsku bombu na svetu na kraju rata.

Analitičari kažu da je ovaj potez važan za japansku vladu kako bi se stvorili dobri odnosi sa novoizabranim američkim liderom Donaldom Trampom. Šinzo Abe bio je prvi strani lider koji se sastao sa Trampom, prošlog meseca u Njujorku.

Tramp je tokom predizborne kampanje kritikovao Japan i druge zemlje gde je Amerika angažovana u bezbednosnim pitanjima i gde ima vojne baze i tražio da te vlade preuzmu veći deo troškova nego do sada.

XS
SM
MD
LG