Linkovi

Obama primio premijera Japana


Obama i Abe na današnjoj konferenciji za novinare u ružičnjaku Bele kuće
Obama i Abe na današnjoj konferenciji za novinare u ružičnjaku Bele kuće

Američki predsednik sa Šinzom Abeom razgovarao o prevazilaženju problema koji se tiču usvajanja trgovinskog sporazuma 12 pacifičkih zemalja, koji nailazi na protivljenje i u SAD i u Japanu...

Američki predsednik Barak Obama i premijer Japana Šinzo Abe obećali su da će uspeti da završe posao u vezi sa trgovinskim sporazumom, koji obuhvata 12 pacifičkih zemalja, iako je američki lider priznao da postoji protivljenje sporazumu u obe države.

Dvojica lidera održala su privatni rezgovor u Beloj kući, u okviru državne posete japanskog premijera Vašingtonu, pred 70. godišnjicu okončanja Drugog svetskog rata, u kojem su dve zemlje bili ljuti neprijatelji.

Abe je pozvao na što skorije okonačnje pregovora o trgovinskom sporazumu, ali ni on, niti Obama nisu saopštili nikakve detalje o preostalim spornim pitanjima sporazuma.

U SAD, taj sporazum, baš kao i sličan sporazum sa Evropskom unijom, izazvao je kritike sindikata i demokratskih zakonodavaca, koji su obično saveznici predsednika Obame. S druge strane, republikanci u Kongresu, koji se često protive Obaminim odlukama, generalno podržavaju ta dva sporazuma.

Obama i Abe takođe su istakli prijateljstvo dve države, koje je američki lider opisao kao "neuništivo partnerstvo".

Tokom jednosatne konferencije za novinare u ružičnjaku Bele kuće Obama i Abe govorili su o nekoliko globalnih pitanja, između ostalog i izrazili zabrinutost povodom akcija Kine u Južnom kineskom moru.

Kasnije večeras, predsednik Obam i prva dama Mišel biće domaćini državne večere u čast posete premijera Abea i njegove supruge Akie, na kojoj se očekuje oko 300 zvanica.

XS
SM
MD
LG