Linkovi

Obama: Nova humanitarna pomoć Iraku


Predsednik Barak Obama i irački premijer Hajder Al-Abadi tokom sastanka u Ovalnoj kancelariji u Beloj kući.
Predsednik Barak Obama i irački premijer Hajder Al-Abadi tokom sastanka u Ovalnoj kancelariji u Beloj kući.

Irački premijer Hajder al-Abadi nalazi se u poseti Vašingtonu, gde je u Beloj kući sa predsednikom Barakom Obamom razgovarao o potrebi za većom američkom vojnom pomoći u borbi protiv ekstremista Islamske države.

Američki predsednik Barak Obama obećao je 205 miliona dolara nove humanitarne pomoći Iraku, ali nije javno pomenuo pružanje dodatne vojne pomoći koju je tražio irački premijer Hajder al-Abadi.

Posle susreta sa iračkim premijerom u Beloj kući, Obama je izjavio da su iračke snage sve opremljenije i spremnije, od kada je premijer Abadi izabran na taj položaj pre sedam meseci, te da su, uz američku podršku iz vazduha, ponovo osvojile četvrtinu teritorije koju su protekle godine zauzeli borci Islamske države.

Medjutim, na pitanje da li je Irak zatražio dodatno oružje, Obama je samo odgovorio da se američka i iračka vojna koordinacija unapredjuje, kako bi se obezbedio uspeh iračkih snaga u borbi protiv ekstremista.

Obama je rekao da je sa Abadijem takodje razmotrio iransko učešće u borbama u Iraku protiv ekstremista Islamske države. Američki predsednik rekao je da SAD očekuju da Irak i Iran, kao susedi, imaju "važan" odnos, ali da sve vojne operacije unutar Iraka treba da kontroliše Bagdad.

"Svaka vojna pomoć u borbi protiv ISIL-a mora da ide kroz iračku vladu", istakao je Obama. "To je način na koji se poštuje irački suverenitet."

Pre sastanka, Abadi je rekao da želi da vidi "vidljivo povećanje" američke vojne pomoći u borbi protiv ekstremista Islamske države.

Američki vazdušni udari u Iraku - skoro 1.900 izvršenih u proteklih nekoliko meseci - pomogli su kopnenim trupama vlade u Bagdadu da ponovo osvoji četvrtinu teritorije koju su zauzeli pobunjenici, ali Islamska država i dalje kontroliše drugi najveći irački grad, Mosul, i druge ključne oblasti.

XS
SM
MD
LG