Linkovi

Prekinuta konstitutivna sednica parlamenta


Serbia Parliament

Uz negodovanje poslanika vladajuće koalicije, predsedavajući Skupštine Srbije Dragoljub Mićunović prekinuo je večeras konstitutivnu sednicu parlamenta na kojoj se biraju predsednik i potpredsednik parlamenta i njen nastavak zakazao za ponedeljak. Svoju odluku Mićunović je obrazložio činjenicom da je ostalo još dosta govornika i da se danas radilo punih 10 sati.

Novi saziv Skupštine Srbije konstituisan je danas potvrđivanjem mandata poslanika, koji su nakon toga položili zakletvu. Prvom sednicom parlamenta predsedavao je, kao najstariji poslanik DS-a Dragoljub Mićunović, a jedinog kandidata za predsednika Skupštine istakla je vladajuća SNS, predlogom da Maja Gojković i u ovom sazivu bude na čelu parlamenta.

Ako je suditi po prvom zasedanju – rad Skupštine se neće mnogo razlikovati od dosadašnjeg. Uz puno rasprava, svađi i prekida, poslanici su danas govorili najmanje o izboru predsednika parlamenta, a pominjan je Bodrum, Tito i ljotićevci, lažne diplome, bivše vlasti, pa i pogrebnici.

Na konferenciji za novinare šef Poslaničkog kluba SNS Aleksandar Martinović najavio je da će ta stranka da predloži formiranje anketnog odbora koji treba da ispita sve činjenice i događaje nakon zatvaranja biračkih mesta 24. aprila:

"Želimo da utvrdimo ko je, po čijim uputstvima, po čijem dopuštenju, po čijim nalozima, upadao bandiktski i razbojnički u RIK, i pokušao na silu da prekroji izbornu volju građana", kazao je Martinović.

Sa druge strane, DS, DSS i LSV su najavili da neće podržati izbor Maje Gojković, Šešelj, koji je privukao najviše pažnje medija, je poručio da će SRS biti ljuta opozicija, dok je zabeleženo i da je lider pokreta "Dosta je bilo" Saša Radulović odbio da odgovori na pitanja Pinka i Studija B, uz obrazloženje da oni nisu novinari, već deo propagandnog tima Aleksandra Vučića.

Sanda Rašković Ivić je najavila da će DSS tražiti formiranje anketnog odbora o događajima u Savamali, dok je Bojan Pajtić rekao da će i DS tražiti formiranje anketnog odbora o krađi izbora:

"Za nas je neprihvatljivo to što je režim najavio da će organizovati sednici na kojoj će se izglasati anketni odbor o krađi izbora. Zbog toga što je upravo krađa izbora organizovana iz vrha vlasti u ovoj zemlji. To bi bilo isto kao kada bi lopov organizovao istragu sam protiv sebe. DS je najavila još 24. aprila, na sam dan izbora, formiranje anketnog odbora. Razgovaraćemo i sa drugim opozicionim strankama da to bude zajednička inicijativa."

Za razliku od danas konstituisane Skupštine Srbije, a novoj vladi Srbije se i dalje malo zna – mandatar Aleksandar Vučić je tokom današnjeg obilaska fabrike namenske industrije u Bariču kod Obrenovca rekao da će u ponedeljak ću razgovarati sa ljudima iz SPS-a, u utorak sa predstavnicima četiri liste, a u sredu sa manjinskim listama. Do kraja sledeće nedelje imaćete odluku ko će biti ministri, izjavio je Vučić.

XS
SM
MD
LG