Linkovi

Pregovori sa Iranom i u četvrtak


Američki državni sekretar Džon Keri na pregovorima u Lozani 31. marta 2015.
Američki državni sekretar Džon Keri na pregovorima u Lozani 31. marta 2015.

Američki državni sekretar Džon Keri ostaće u Švajcarskoj još najmanje jedan dan kako bi nastavio da razgovara sa iranskim pregovaračima o nuklearnom sproazumu.

Portparol Stejt Departmenta Mari Harf izjavila je u Lozani da se i dalje ostvaruje napredak ali nije postignuta politička saglasnost.

Predstavnici Irana i šest svetskih sila održali su celodnevne sastanke kako bi se razrešila preostala sporna pitanja u okvirnom sporazumu o ograničavanju iranskog nuklearnog programa u zamenu za ublažavanje sankcija. Dve strane nisu postigle sporazum pre isticanja roka u utorak u ponoć, ali su se dogovorile o nastavku pregovora.

Glavni iranski nuklearni pregovarač, Abas Arakči, izjavio je za iransku državnu televiziju, da njegova delegacija insistira na tome da, pre nego što pristane na dogovor, bude uspostavljen rok za ukidanje svih medjunarodnih sankcija. Ostala sporna pitanja uključuju detalje o budućim iranskim istraživanjima i nuklearnom razvoju. Kina je apelovala na obe strane da razmisle o kompromisu. “Sve strane moraju da budu spremne da se nadju na pola puta kako bi se postigao sporazum”, navodi se u kineskom saopštenju.

Ukoliko pregovarači postignu okvirni dogovor, pred njima je još posla kako bi se razradili detalji konačnog sporazuma pre isteka roka, 30. juna.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da grupa svetskih sila treba da insistira na “boljem sporazumu” sa Iranom i upozorio da se ne daju ustupci koji bi mogli da “ugroze Izrael i svetski mir”.

XS
SM
MD
LG