Linkovi

Pregovori o Siriji i dalje otežani


Stafan de Mistura, pregovarača UN-a na mirovnim pregovorima u Ženevi, 1. februara 2016.

Izaslanik UN za Siriju, Stafan de Mistura, nastoji da održi mirovne pregovore u Ženevi, gde su predstavnici sirijske vlade i opozicije prisutni, ali još ne učestvuju potpuno u indirektnim pregovorima.

Današnji razgovori izmedju de Misture i delegacije sirijske vlade su odloženi pošto opozicija insistira na okončanju vazdušnih udara i opsada pobunjeničkih područja pre nego što bude spremna da učestvuje u pregovorima.

Dok je na terenu u toku bombardovanje, put ka pregovorima deluje sve teže. Sirijske snage su, uz pomoć Rusije, pokrenule veliku ofanzivu protiv pobunjenika.

Opozicija je u petak bojkotovala početak pregovora, ali je kasnije došla u Ženevu, pošto je dobila uveravanja da će njeni zahtevi za okončanje vazdušnih udara i prestanak opsada gradova biti razmotreni. Sada, oni prete da će napustiti pregovore.

“Sirijska opozicija želi da okonča stradanja sirijskog naroda. Medjutim, ne možete da tražite od sirijske opozicije da učestvuje u pregovorima sa režimom uz ovakvu eskalaciju napada”, rekla je predstavnica opozicije Fara Atasi.

Sirijska vlada, pak insistira na tome da ne bude preduslova.

"Delegacija sirijske vlade veruje da opoziciona strana mora da pokaže dobru volju i posveti se ozbiljnim razgovorima da bi se pronašlo političko rešenje za sirijsku krizu”, naglasio je predstavnik sirijske vlade Bašar Džafari.

Na izaslaniku UN-a, Stafanu de Misturi, je sada teret da ubedi opoziciju da ostane.

“Objašnjavao sam šta je plan i šta je suština ovih sastanaka. Oni su sa mnom razmenili neke svoje ideje i obavestiće nas kada i kako mogu da budu deo ovog mirovnog pokušaja. Optimista sam, i vrlo sam odlučan jer je ovo istorijska šansa koja se ne sme propustiti.”

Izvori navode da opozicija razmatra predlog De Misture koji bi mogao da vodi ka njihovom ostanku i učešću u pregovorima u Ženevi. Medjutim, budući da sirijska vlada i Rusija pojačavaju napade, posao izaslanika UN-a, već dovoljno težak sam po sebi, postaje još teži.

XS
SM
MD
LG