Linkovi

Uskoro bolja klasifikacija lekova u SAD


Agencija za hranu i lekove saopštila je da će sistem od pet slova biti zamenjen novim etiketama sa više detalja i novih informacija o načinu na koji lekovi utiču na plodnost, fetus i dojenje

Uskoro će lekari u Sjedinjenim Državama i širom sveta imati jasnije informacije o prepisanim lekovima i načinu na koji oni utiču na plodnost, fetus i dojenje.

U Sjedinjenim Državama, žene uzimaju od tri do pet prepisanih lekova tokom trudnoće, sudeći prema podacima Agencije za hranu i lekove. Druge žene koje uzimaju prepisane lekove žele da doje svoje bebe. Milioni drugih, trude se da zatrudne. I dok su lekovi možda potrebni za kontrolu svega, od krvnog pritiska do dijebetesa ili mentalnih oboljenja, oni mogu da naškode razvoju fetusa ili novorođenčadi.

Do sada, lekovi su klasifikovani slovima, A, Be, Ce, De i Iks, tako što su A najmanje rizični, dok su oni sa oznakom Iks, najrizičniji lekovi. Medicinski direktor organizacije „Marš za bebe“, doktor Edvard Mekejb kaže da je takav način bio konfuzan.

“Sistem koji je ranije korišćen, nije informisao ni potrošače ni profesionalce.”

Abilifaj, lek koji pomaže ljudima koji imaju bipolarni poremećaj, klasifikovan je oznakom Ce. Ali nigde na kutiji to nije naznačeno. I ne postoje studije na ljudima koje pokazuju kakav uticaj bi taj lek mogao da ima na fetus ili novorođenče.

U saopštenju na internetu, Agencija za hranu i lekove saopštila je da će sistem od pet slova biti zamenjen novim etiketama sa više detalja i novih informacija, kako bi lekari mogli da pomognu svojim pacijentima da naprave bolji izbor kada su u pitanju rizici od određenih lekova, pre, tokom trudnoće ili tokom dojenja.

Organizacija “Marš za bebe” radi na smanjenju broja defekata pri rođenju i preveremenih porođaja. Doktor Mekejb pozdravlja nova pravila Agencije za hranu i lekove ali kaže da je mnogo potrebnije više kliničkih ispitivanja i istraživanja.

“Moramo da prepoznamo da su istraživanja dobra za pojedince. Ne raditi istraživanja sa trudnicama, ženama u reproduktivnim godinama, ne čini im ništa dobro. Postoji rizik nedostatka informacija i mi moramo da ustanovimo kako to da uradimo bezbedno. I kada ustanovimo da je bezbedno, ako lek koriste trudnice, trebalo bi to da proučavamo.”

Mekejb kaže da najveći problem predstavlja činjenica što nemamo potrebne informacije kako bismo napravili dobar izbor.

XS
SM
MD
LG