Linkovi

Predviđanje: Novih 11 miliona poslova u SAD do 2026.


Čovek koji traži posao upoznaje se sa potencijalnim poslodavcem na skupu u Njujorku
Čovek koji traži posao upoznaje se sa potencijalnim poslodavcem na skupu u Njujorku

Američka ekonomija trebalo bi da doda 11,5 miliona radnih mesta do 2026. godine, dok sve starija populacija i duži životni vek povećavaju potrebu za medicinskim radnicima. Očekuje se da će ukupnu radnu snagu u SAD činiti 167 miliona i 600 hiljada ljudi.

Američki Biro za statistiku rada u utorak je saopštio svoje procene, navodeći da će se tempo zapošljavanja uvećati neznatno u onosu na trenutni, ali da se neće vratiti na nivo viđen proteklih decenija.

Biro za statistiiku rada osvežava svoje projekcije svake dve godine, a u najnovijem izveštaju navodi se da bi procenat radne snage starije od 55 godina mogao da se dramatično poveća na skoro 25 odsto, u odnosu na manje od 17 procenata 2006. Ljudi u 50-im ili 60-godinama možda će se penzionisati, što je jedan od razloga zbog kojih stručnjaci očekuju da se stopa učešća u radnoj snazi smanji.

U narednoj deceniji, devet od deset novih radnih mesta biće u uslužnom sektoru, pre svega u oblasti zdravstvene zaštite. Stopa zapošljavanja u kompanijama koje proizvode robu trebalo bi da poraste za svega 0,1 odsto godišnje, a ukupan dobitak radnih mesta u toj oblasti biće svega 219 hiljada do 2026.

Radna snaga trebalo bi da postane više raznolika, s obzirom da se azijski i hispanski delovi američke populacije povećavaju brže od proseka, a ko god bio deo radne snage otkriće da je dodatno obrazovanje važno, jer dva od tri posla u oblastima koje najbrže rastu zahtevaju bar deo obuke ili obrazovanja iznad srednje škole.

Predviđa se da će celokupna ekonomija rasti po stopi od dva odsto godišnje, što je brže nego sada, ali sporije nego prethodnih decenija.

XS
SM
MD
LG