Linkovi

Oporavak globalne ekonomije, neznatan rast u SAD


Prema nedavnom vladinom izveštaju, ekonomski rast u Sjedinjenim Državama u prvom tromesečju ove godine bio je za 0,2 odsto veći od prvobitne procene i iznosio je 1,4 odsto. Uprkos toj relativno skromnoj stopi mnogi analitičari veruju da će rast biti dinamičniji u narednim tromesečjima, dok su prognoze za rast svetske ekonomije najbolje u proteklih 6 godina.

Američka ekonomija je rasla po postojanoj mada neubedljivoj stopi u prva tri meseca ove godine, delom zahvaljujući potrošnji kako pojedinaca, tako i poslovnih kompanija, kaže Nariman Behraveš, analitičar u globalnoj analitičkoj firmi IHS Markit.

“Dobra vest je da će rast u drugom tromesečju, koje je sada završeno, biti znatno snažniji.”

Medjutim, taj snažniji rast neće dostići predvidjanje Donalda Trampa tokom izborne kampanje od 3 odsto, za koje je sekretar za finansije Stiv Mnučin rekao da se neće ostvariti ove, kao ni sledeće godine.

“Naša projekcija za narednih 10 godina je u stvari 2,9 odsto. To je zapravo konzervativna, umanjena projekcija - i ja i predsednik verujemo da možemo da postignemo i više od 3 odsto.”

Mnogi ekonomisti veruju da te projekcije neće biti ostvarene osim ukoliko Kongres ne usvoji paket stimulativnih mera ili zakon o poreskoj reformi.

“Radi se o kombinaciji faktora. Jedan je istraga ruskog mešanja, drugi je da su republikanci, koji imaju većinu u Kongresu, duboko podeljeni, dok su demokrate postale ‘NE’ partija. Prema tome, biće vrlo teško da išta bude postignuto u Kongresu”, smatra Behraveš.

Uprkos teškoćama u SAD, globalna ekonomija ima šanse da dostigne najbolju stopu rasta u proteklih 6 godina od 3 odsto.

“Rast u Evropi se oporavlja. Svaka naredna revizija popravlja prognozu, naročito u evrozoni. Drugi faktor su velike ekonomije u usponu, naročito Brazil i Rusija, koje izlaze iz recesije.”

Behraveš kaže da britanska ekonomija neće proći tako dobro kao ostatak Evrope, pošto su najnoviji izbori znatno umanjili sposobnost vladajuće Konzervativne stranke da vodi pregovore o Bregzitu sa Evropskom unijom.

Kada se radi o drugoj najvećoj svetskoj ekonomiji, Behraveš smatra da će se rast Kine nastaviti usporenijim tempom u odnosu na dvocifrene stope protekle decenije, dok vlada u Pekingu jača regulatorne mere u bankarstvu, a nacionalni dug nastavlja da raste.

XS
SM
MD
LG