Linkovi

Predstavnički dom istorijski glasao da grad Vašington postane 51. savezna država


Vašington spomenik za vreme Festivala cvetanja trešanja
Vašington spomenik za vreme Festivala cvetanja trešanja

Četiri decenije pošto je prvi put zatražio da mu se prizna status države, glavni grad Vašington, prešao je prvi korak u naporima da postane 51. država SAD, jer je taj zahtev dobio većinu u Predstavničkom domu.

Inicijativu su podnele demokrate, rezultat glasanja je 232 za, 180 protiv, striktno po partijskim linijama.

Ne očekuje se ni da će Senat, u kojem republikanci imaju većinu, uopšte razmatrati taj zakon. Tome se protivi i predsednik Donald Tramp, uz ocenu da će davanje statusa države, samo značiti još više demokrata u Kongresu.

Istina je da su na izborima u Vašingtonu uvek birani demokratski gradonačelnici. Kada bi Vašington bio država, republikancima bi bilo teže da osvoje većinu u Senatu.

Pre glasanja, republikanci su govorili da je pretvaranje disktrikta u državu taktika demokrata, koja bi zahtevala i usvajanje amandmana na Ustav SAD. Neki su istakli da Vašington nema sve što je neophodno da bude država i da treba da bude utopljen u Merilend.

Podnosioci inicijative kažu da 700 hiljada ljudi, koliko živi u Vašingtonu, što je više nego u saveznim državama Vermontu u Vajomingu, nema nikakvo pravo glasa na federalnom nivou, iako uredno plaćaju fereralne poreze.

Taj stav se može videti na vašingtonskim automobilskim tablicama.

"Kongres ima dva izbora: Može da nastavi da ima nedemokratsku, autokratsku vlast nad 705 hiljada američkih građana naše prestonice, ili može da ispuni obećanja i ideale", rekla je Elenor Holms Norton, predstavnica Vašingtona u Predstavničkom domu.

Dodatni bes zbog statusa disktrikta izazvala je i pomoć data za borbu protiv koronaviorusa. Vašington je dobio pola milijarde dolara, dok je federalna vlada svakoj saveznoj državi dala 1,2 miljarde.

Poslednji put kada je Kongres odobrio status savezne države bilo je 1959, kada su Aljaska i Havaji postali 49. i 50. država, uz podršku predsednika.

XS
SM
MD
LG