Linkovi

Predsednik Tramp ipak pred novinarima


Predsednik SAD Donald Tramp (Foto: Rojters/Carlos Barria)
Predsednik SAD Donald Tramp (Foto: Rojters/Carlos Barria)

Nakon celog vikenda, bez obraćanja novinarima, predsednik Amerike Donald Tramp održao je konferenciju o epidemiološkoj situaciji, sa ciljem da objasni nove preroruke o testiranju, što je deo strategije za bezbedno otvaranje ekonomije. Nije se obazirao na to što je pravio pauzu u obraćanju medijima.

"Testiranje uopšte neće biti problem", rekao je Tramp.

Rekao je da je SAD do sada uradila pet i po miliona testova, duplo više od bilo koje zemlje. Tramp kaže da je tražio da se starijim Amerikancima olakša testiranje. Predsednik Amerike dodaje da apoteke imaju dozvolu da sprovode testiranje i da će odobriti analize i na drugim lokacijama.

Plan Bele kuće sadrži nova uputstva za savezne države, a namera je da za jesen tržište bude puno testova, kada se očekuje da pored Kovida 19, stigne i sezonski grip. Preporučuje se da se uključi i privatni sektor, komercijalne i istraživačke laboratorije da povećaju broj testova, kao i kapaciteta za testiranje.

Ograničavajući faktor za testiranje, prema mišljenju Bele kuće, nije to što nema testova i reagenasa, već što nema uzoraka, ili zato što je postoje strogi uslovi da bi se neko testirao, ili nema dovoljno lekara da uzmu uzorke.

XS
SM
MD
LG