Linkovi

Predsednik Obama u Orlandu


Američki predsednik Barak Obama i potpredsednik Džo Bajden doputovali su u Orlando na Floridi da bi iskazali podršku gradu koji se oporavlja od najvećeg masovnog ubistva u istoriji SAD. Oni će se privatno sastati sa porodicama ubijenih i ranjenih u napadu na gej klub prošle subote.

Portparol Bele kuće izjavio je tokom leta od Vašingtona do Orlanda da predsednik Obama smatra da „nema konkretnijeg načina da pokaže podršku Orlandu od toga da ode tamo“, dodajući da predsednik „želi da pokaže da Amerikanci stoje uz gradjane Orlanda.“

Predsednik se sastaje sa rodjacima 49 ubijenih i 53 ranjenih u klubu kada je naoružani napadač, musliman rodjen u Americi, otvorio vatru na ljude koji su sa svojim prijateljima plesali uz latinoameričku muziku. Tročasovna opsada završena je kada je policija upala u noćni klub “Pulse” i ubila napadača Omara Sadikija Matina.

Predsednik Obama i potpredsednik Bajden takodje će razgovarati sa onima koji su preživeli masakr, kao i policajcima, radnicima službe hitne pomoći, medicinskim sestrama, lekarima i hirurzima koji su ukazali pomoć ranjenima.

“Predsednik razume da je simbol zemlje” – izjavio je portparol Bele kuće, Džoš Ernest. “Kada otputuje u neku zajednicu i sastane se sa porodicom koja je pretrpela užasnu tragediju, time nudi poruku saučešća i utehe u ime svih Amerikanaca.”

Ernest je dodao da će Obamina poseta biti “snažna poruka podrške” LBGT zajednici koja je bila meta napada.

U medjuvremenu, senatski Odbor za unutrašnju bezbednost zatražio je od kompanije Fejsbuk da pruži sve podatke koje ima o svim nalozima povezanim sa 29-godišnjim Matinom.

U jučerašnjem pismu, predsedavajući komiteta, Ron Džonson, izjavio je da je njegovo osoblje došlo do informacija da je Matin u nedelju postavio nekoliko statusa na Fejsbuk, uključujući i svoje zaklinjanje na lojalnost lideru Islamske države Abu Bakru Al-Bagdadiju, uz poruke da SAD i Rusija treba da prestanu da bombarduju ekstremiste. On je takodje poručio da će narednih dana biti novih napada u SAD.

XS
SM
MD
LG