Linkovi

Tilerson, predsednik naftne kompanije na vrstu liste za šefa diplomatije


Generalni direktor i predsedavajući kompanije "Ekson mobil" (ExxonMobil) u Abu Dabiju na konferenciji o sirovoj nafti, Ujedinjeni Arapski Emirati, 7. novembar 2016.
Generalni direktor i predsedavajući kompanije "Ekson mobil" (ExxonMobil) u Abu Dabiju na konferenciji o sirovoj nafti, Ujedinjeni Arapski Emirati, 7. novembar 2016.

Predsednik kompanije Ekson Mobil Reks Tilerson pojavio se kao glavni izbor novoizabranog predsednika Donalda Trampa za poziciju državnog sekretara, sudeći prema izjavama dvoje zvaničnika iz tranzicionog tima.

Tilerson se pridružio bivšem Trampovom kritičaru i kandidatu 2012. Mitu Romniju kao vodeći u trci za mesto državnog sekretara.

Bivši gradonačlenik Njujorka Rudi Đulijani takođe je bio na Trampovoj listi za to mesto pre nego što je povukao svoje ime iz trke, navodeći da planira da se vrati privatnom sektoru.

Tramp je u petak uveče govorio na predizbornom skupu u Mičigenu, nakon što je vodio kampanju u Luizijani za republikanskog kandidata u završnici izborne borbe za Senat.

Tramp se u Mičigenu pojavio u društvu direktora kompanije "Dau kemikal", Endruom Liverisom koji je izabran na čelo Američkog proizvodnog saveta. Tramp je rekao da će zadatak saveta biti da pronađe načine da se više industrije dovede u Sjedinjene Države. Tramp,koji je kampanju vodio sa sloganom Amerika na prvom mestu, rekao je da će njegova administracija pratiti dva jednostavna pravila, a to su kupuj američko i zapošljavaj američko.

Tramp se takođe pojavio sa svojom kandidatkinjom za sekretara za obrazovanje Betsi Devos, koja je iz Mičigena. On je naglasio da njegovi obrazovni ciljevi uključuju mogućnost izbora škola i ukidanje federalne inicijative za standardizaciju obrazovnog programa.

XS
SM
MD
LG