Linkovi

Obama odmara, Romni u Ajovi


Posle 37 sati, pređenih 6.500 milja i obilaska osam država, američki predsednik provodi dan u beloj kući, dok je njegov izazivač održao važan ekonomski govor

Posle 40-časovne maratonske kampanje u osam država, američki predsednik Barak Obama danas pravi pauzu i veći deo dana će provesti u Beloj kući, gde će učestvovati u nekoliko intervjua za veće medije. Za to vreme, republikanski predsednički kandidat Mit Romni danas je u Ajovi održao važan ekonomski govor u kome je ukazao na razlike u ekonomskoj politici izmedju njega i predsednika Obame.

Mit Romni je poručio okupljenim pristalicama da je republikanska stranka spremna za velike odluke i velike promene, optužujući predsednika Obamu da vodi kampanju koja odvraća pažnju birača sporednim I nevažnim temama. On je istakao da je ta budućnost ugrožena zbog velikog nacionalnog duga, te da američka ekonomija trpi teret glomazne vlade koja ne uspeva da obezbedi dovoljno razvoja i poslova.

“Ovo su izbori sa velikim posledicama. Naša kampanja se bavi velikim stvarima jer verujemo da se Amerika suočava sa velikim izazovima. Svesni smo da je ovo godina velikog izbora i da američki narod želi da vidi velike promene. Zajedno, možemo da donesemo stvarne promene u ovu zemlju”.

Predsednik Obama u četvrtak je postao prvi predsednik u američkoj istoriji koji je glasao pre izbornog dana. On je glasao u Čikagu, gde je živeo pre izbora za predsednika i gde je registrovan kao birač.

Posle 37 sati, predjenih šest i po hiljada milja i osam država, Barak Obama je obilazak prelomnih država završio u Ohaju, gde je održao miting u blizini malog aerodrome gde je sleteo predsedničkim aivonom "Air Force One".

“Došao sam u Ohajo da zatražim vaš glas. Voleo bih da glasate što pre, i potrebna mi je vasa pomoć da Amerika nastavi da ide napred”.

Novu kontroverzu izazvao je komentar koji je, u intervjuu na Si-En-Enu (CNN), dao Džon Sununu, kopredsedavajući Romnijevog izbornog štaba, i bivši guverner Nju Hempšira. On se odnosio na vest da je bivši državni sekretar Kolin Pauel ponovo podržao predsednika Obamu, pozivajući se na njegove uspehe u ratu protiv terorizma i privodjenju kraju ratova u Avganistanu i Iraku.

“Ako pogledate Kolina Pauela, morate da se zapitate da li je ta podrška zasnovana na političkim pitanjima ili on ima nešto drugačiji razlog što više voli predsednika Obamu”.

Pirs Morgan (voditelj): Koji razlog?

Sununu: “Mislim da, kada imate nekoga iste rase na koga ste ponosni što je predsednik SAD… ja zapravo pozdravljam Kolina što stoji uz njega.”

Sununu, koji je bio šef osoblja Bele kuće u administraciji Džordža Buša mladjeg kasnije je ublažio svoj odgovor, saopštivši da je Pauel njegov prijatelj i da veruje da je Obamu podržao zbog predsednikove politike.
XS
SM
MD
LG