Linkovi

"Pravosuđe, primena zakona i korupcija - opasnosti za poslovni ambijent u Srbiji"


Jelena Pavlović, predsednica UO Amchama na predstavljanju istraživanja o uslovima poslovanja u Srbiji
Jelena Pavlović, predsednica UO Amchama na predstavljanju istraživanja o uslovima poslovanja u Srbiji

Najveći izazovi za dobro poslovno okruženje u Srbiji se nalaze u pravosuđu i primeni zakona, ali problem predstavlja i visoka percepcija korupcije u administrativnom radu i pravosuđu - pokazalo je istraživanje članica Američke privredne komore u Srbiji.

Kako je pokazalo istraživanje članica Američke privredne komore u Srbiji o uslovima poslovanja, mala i srednja preduzeća u Srbiji najviše strepe od nepredvidivosti i visokih iznosa fiskalnih i parafiskalnih nameta.

Članice Amchama ističu da je posebno važno unaprediti vladavinu prava i kapacitete državne uprave u primeni zakona, rečeno je na današnjem predstavljanju istraživanja, a po rečima predsednice Upravnog odbora Američke privredne komore Jelene Pavlović ima dosta problema, koji mogu da se pojave kao velika kočnica i barijera u poslovnom ambijentu Srbije:

"To su pre svega one oblasti koje utiču na sigurnost investicija - vladavina prava, reforma pravosuđa, kapacitet državne uprave da dosledno sprovodi propise jednako prema svima. I naravno, visoka percepcija korupcije, kako u administrativnom postupanju, tako i u pravosuđu", istakla je Pavlović.

Nemogućnost kontrole primene zakona

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović je, učestvujući na skupu, priznala da se susretala sa nemogućnošću da na pravi način kontroliše primenu zakona. Ona je rekla i da nije zadovoljna padom Srbije na listi Svetske banke o uslovima poslovanja, ali smatra da je postignut dobar rezutlat, zato što se Srbija nalazi u prvih 50 zemalja na toj listi.

Ona je ukazala da je Ministarstvo saobraćaja počelo reformu železnice koja danas ima četiri preduzeća:

"Kargo može poslovati potpuno profitabilno i od njega očekujemo dalja ulaganja. Železnica infrastruktura mislim da će postati jedno od vodećih preduzeća. Srbijavoz je preduzeće koje će biti duže vreme subvencionisano, jer nije moguće da posluje potpuno samostalno", istakla je Mihajlović.

Prema rečima državne sekretarke u Ministarstva finansija Jelene Tanasković završen je nacrt zakona o naknadama, kojim će biti ukinut čitav set raznih davanja, poput naknade za zaštitu životne sredine. Jedan od ciljeva novog zakona o naknadama je predvidivost troškova, objasnila je Tanasković, i dodala da očekuje da novi zakon do kraja novembra bude upućen Skupštini na usvajanje.

XS
SM
MD
LG