Linkovi

Pravna bitka oko Trampove uredbe


Behnama Partopura, studenta iz Irana, dočekuje sestra Rahar na aerodromu Logan u Bostonu.

U Sjedinjenim Državama zaoštrava se pravna bitka oko uredbe predsjednika Donalda Trampa o zabrani ulaska građana iz sedam većinski muslimanskih zemalja. Gotovo 100 kompanija, dvije savezne države i dva bivša državna sekretara su argumente protiv Trampove uredbe podnijeli apelacionom sudu u San Francisku koji bi trebalo danas da odluči o tome da li će ostati na snazi njena blokada ili će nastaviti da se primenjuje. U međuvremenu, u Sjedinjene Države pristižu porodice iz država koje su obuhvaćene zabranom.

Na brojnim američkim aerodromima mogu se videti emotivni susreti rođaka i prijatelja pogođenih zabranom. Petočlana iračka porodica, koja prošle nedelje nije mogla da uđe u Sjedinjene Države, doputovala je u nedelju na njujorški aerodrom. Otac, Fuad Šarefm u Iraku je sarađivao sa američkim organizacijama, a na američku vizu čekao je dvije godine.

“Veoma smo uzbuđeni i srećni. Konačno smo prošli. Dozvoljeno nam je da uđemo u Sjedinjene Države.”

Na drugom kraju zemlje, u Los Anđelesu, Hesam Moazami, američki državljanin porijeklom iz Irana, na aerodromu je dočekao svoje roditelje, kojima takođe nije bilo dozvoljeno da sa imigrantskim vizama doputuju u Sjedinjene Države.

“ Kada vas najviša vlast u zemlji, predsjednik, diskriminiše na osnovu toga iz koje zemlje ili regiona dolazite, osjećate se veoma loše.”

Kontroverznu uredbu predsjednika Donalda Trampa krajem prošle nedelje je privremeno blokirao federalni sudija u Sijetlu Džejms Robart, dok je apelacioni sud u San Francisku juče odbacio zahtjev nove administracije da zabrana nastavi da se primjenjuje. Tramp je, u međuvremenu, poručio američkom narodu da krive sudiju Robarta ako se, kako je naveo na Tviteru, nešto dogodi.

“Jednostavno ne mogu da vjerujem da bi sudija stavio našu zemlju u takvu opasnost. Ako se nešto dogodi, krivite njega i sudski sistem. Ljudi dolaze u velikom broju. To je loše”, tvitovao je američki predsjednik koji je Robarta prethodno nazvao takozvanim sudijom.

Demokrate, kao i pojedini republikanci, oštro su kritikovali Trampove napade na sudiju.

“Predsjednik to redovno radi. On mora da uvidi da postoje tri ravnopravne grane vlasti", ističe demokratska senatorka Ejmi Klobučar.

“Biću iskren, ne razumijem takav jezik. Nemamo takozvane sudije, takozvane senatore, takozvane predsjednike”, navodi republikanski senator Ben Sas.

Međutim, potpredsjednik Sjedinjenih Država Majk Pens ocijenio da se predsjednik izražava na veoma jedinstven način i da su Amerikanci na to navikli.

“Američki narod pozdravlja odlučnost koju je predsjednik Tramp pokazao u pogledu ovog pitanja, stavljajući bezbjednost Amerikanaca iznad prefinjenosti u komuniciranju sa ljudima u Vašingtonu ili, u pojedinim slučajevima, širom svijeta.”

Uredba, koja zabranjuje dolazak državljana sedam većinski muslimanskih zemalja, sada je u rukama tročlanog sudskog vijeća apelacionog suda, koji je federalnim zvaničnicima i saveznim državama dao rok do danas da podnesu dodatne argumente o tome da li bi zabrana trebalo da bude proglašena neustavnom ili da se ponovo primjenjuje.

Sekretari za pravosudje saveznih država Vašington i Minesota zatražili su od suda u San Francisku da ostavi na snazi privremenu blokadu uredbe, uz obrazloženje da je neustavna i da nanosi štetu stanovnicima, biznisima i univerzitetima. Argumente protiv uredbe podnijela je i grupa istaknutih demkrata, među kojima su bivši državni sekretari Džon Keri i Medlin Olbrajt, te gotovo 100 tehnoloških kompanija, među kojima su giganti Epl, Gugl, Majkrosoft, Fejsbuk i Tviter.

Zastupnici Trampove administracije bi tek trebalo da se oglase. Kakva god bude odluka apeliacionog suda, ovaj slučaj vjerovatno će završiti pred Vrhovnim sudom, gdje je jedno mjesto i dalje upražnjeno.

XS
SM
MD
LG