Linkovi

Bogati prevarom upisivali decu na elitne koledže, optužen i vaterpolo trener Vavić


Kampus Univerziteta Džordžtaun
Kampus Univerziteta Džordžtaun

Američki istražitelji podigli su optužnice protiv 50 osoba zbog zavere smišljene da pomogne bogatim Amerikancima da svoju decu prevarom upišu na elitne američke fakultete.

Federalni tužioci u Bostonu optužili su Vilijama Rika Singera da je vodio reketašku šemu kroz lažnu dobrotvornu organizaciju pod imenom „Edž Koledž end Karijer Netvork“. Oni su takođe podigli optužnice protiv njegovih klijenata, uključujući glumice Felisiti Hofman i Lori Loflin, kao i trenere i članove administracije nekih koledža, koji su optuženi da su primali mito.

Među optuženima je i trener Jovan Vavić iz Herceg Novog, koji je bio umešan u šemu prevara. Vavić je legendarni trener u svetu američkog vaterpola, trenirao je i muški i ženski tim Univerziteta Južne Kalifornije. Posle 25 godina uspeha, dobio je otkaz zbog skandala.

VIlijam "Rik" Singer izlazi iz federalne sudnice u Bostonu.
VIlijam "Rik" Singer izlazi iz federalne sudnice u Bostonu.

Centralna figura u navodnoj prevari, Vilijam Singer, izjasnio se da je kriv pred federalnim sudom u Bostonu juče po optužbama za organizovanje zavere za reketiranje, pranje novca, udruživanje radi prevare u Sjedinjenim Državama i ometanje pravde. Singer je centralna figura u onome što su federalni istražitelji nazvali najvećom prevarom za upis koledž koja je otkrivena u Sjedinjenim Državama.

“Okrivili smo 50 osoba širom zemlje za učešće u zaveri koja je uključivala, prvo, laganje na testovima za prijem na koledž, i drugo, obezbeđivanje upisa na elitne koledže podmićivanjem trenera u tim školama da prihvate određene studente pod lažnim informacijama”, naveo je federalni državni tužilac Endru Leling.

Federalni državni tužilac Endru Leling izjavio je da je devet trenera u elitnim školama, kao što su univerziteti Jejl u Konektikatu i Džordžtaun u Vašingtonu, optuženo da su primali novac da bi falsifikovali sportske rezultate za određene kandidate. Trideset-troje roditelja optuženo je da su platili ogromne sume za garancije da će njihova deca biti primljena u prestižne škole putem upotrebe mita i lažnih akademskih i sportskih svedočanstava. Među njima su holivudske glumice Felisiti Hofman i Lori Loflin iz popularnih američkih televizijskih serija.

Glumice Lori Loflin i Felisiti Hofman su obuhvaćene optužnicom.
Glumice Lori Loflin i Felisiti Hofman su obuhvaćene optužnicom.

“Ti roditelji su slika bogatstva i privilegija. Tu su, na primer, direktori privatnih i javnih kompanija, uspešni investitori u bezbednost i nekretnine, dve veoma poznate glumice, jedan poznati modni dizajner i jedan kopredsedavajući globalne advokatske firme. Na osnovu optužbi, svi oni su svesno sarađivali sa Singerom i drugima da bi pomogli svojoj deci ili da varaju na testovima za prijemni ili da bi njihova deca bila primljena u elitne škole kroz prevaru”, izjavio je Endru Leling, federalni državni tužilac.

Klijenti su platili Singeru između 100 hiljada i 6,5 miliona dolara za garancije da će njihova deca biti primljena na elitne univerzitete. Ukupno, on je primio oko 25 miliona dolara u periodu od 2011. do 2018. godine. Specijalni agent Federalnog istražnog biroa Džo Bonavolonta vodio je operaciju koja je otkrila prevaru.

“Naša istraga počela je prošlog maja nakon što smo otkrili dokaze o velikim razmerama prevare dok smo radili na tajnoj operaciji koja nije povezana sa ovim slučajem.”

Američki zvaničnici poručili su da ne može da bude posebnog prijema na koledž ili posebne pravde za bogate.

XS
SM
MD
LG