Linkovi

Požari i dalje besne na zapadu SAD


Vrućine i požari u Arizoni
Vrućine i požari u Arizoni

Na zapadu Sjedinjenih Država i dalje bijesne ogromni požari, zbog kojih su evakuisane stotine porodica. Najgora situacija je u saveznoj državi Juti, gdje je uništeno više od 16 hiljada hektara rastinja.

Požari u Juti brzo se šire, zbog čega su hiljade ljudi primorane da napuste svoje domove. Gotovo hiljadu vatrogasaca pokušava da obuzda vatrenu stihiju koja je zahvatila blizu 17 hiljada hektara zemljišta.

Uništene su desetine domova, dok vatrogasci pokušavaju da iz vazduha zaustave požar koji je van kontrole.

Širom osam američkih saveznih država gori više od 20 požara koji su, kako navode zvaničnici, uzrokovani opasnom kombinacijom ekstremnih vućina, suvog terena i snažnog vjetra.

U Kaliforniji, šumski požar blizu Los Anđelesa uništio je više od 300 hektara zemljišta i primorao lokalne vlasti da zatvore jedan od glavnih autoputeva. Vatra je zaprijetila i obližnjim domovima, čiji su pojedini stanari pokušavali da je ugase vodom iz bazena.

U Arizoni, proglašeno je vanrendo stanje nakon što je požar zahvatio 14 hiljada hektara zemlje…

U toj saveznoj državi ne popuštaju ni ekstremno visoke temperature, od 45 stepeni Celzijusa i više, koje su odnijele najmanje četiri života.

Veliki broj stanovnika je ostao bez električne energije, dok su stotine letova protekle nedelje otkazane.

U pojedinim gradovima, kao što je Feniks, upozorenja na ektremne vrućine izdata su osmi dan za redom. Visoke temperature zabilježene su i u Kaliforniji i Nevadi, gdje se stanovnici pripremaju za dugo, vruće ljeto.

XS
SM
MD
LG