Linkovi

Potres mozga treba odmah lečiti - bez obzira na to koliko je blag


Operacija (ilustracija)
Operacija (ilustracija)

Prema podacima iz najnovije studije, pregled mozgova 111 preminulih igrača profesionalnog američkog fudbala pokazao je da su svi osim jednog imali degenerativnu bolest mozga za koju se veruje da je izazvana ponovljenim udarcima u glavu. Naučnici kažu da, I kada delujue da je bio blag, potres mozga i dalje može da ima ozbiljne posledice, tako da su pravovremena dijagnoza i tretman od ključnog značaja.

Već godinama, neurohirurzi koji su tretirali pacijente sa povredama mozga, koncentrisali su se na one koji su u komi, dok se potres mozga tretirao kao lakša povreda. Tokom poslednjih 15 godina, istraživanja povreda glave pojačana su zbog povećane svesti o dugoročnim posledicama potresa mozga koji su pretrpeli vojnici, sportisti i žrtve saobraćajnih udesa. Direktor Istraživačkog centra za mozak na univerzitetu u Pitsburgu, doktor Dejvid Okonkvo kaže da je jedan od najvećih izazova uspostavljanje brze i pouzdane dijagnoze.

Veoma smo blizu pronalasku testa krvi koji će označiti osobe koje su pretrpele potres mozga pre nekoliko sati ili čak nekoliko minuta.

Doktor Okonkvo kaže da za sada, dijagnoza i dalje zavisi od subjektivne procene pacijenta tako da značajan broj slučajeva potresa mozga ostaje neprepoznat ili bez adekvatne dijagnoze. Pošto ne postoje dva ista potresa mozga, Okonkvo kaže da istraživači takođe rade na poboljšanju analiza povreda.

Postoji ogroman broj pokušaja da se napravi strategija neuro snimanja koju imamo u današnje vreme, da se dobiju snimci mozga i da se oni pretvore u modalitete sa mnogo većom rezolucijom i boljeg kvaliteta.”

Istraživači takođe razvijaju načine za testiranje pacijenata u slučajevima određenih vrsta potresa mozga koji mogu da utiču na ravnotežu, vid, spoznaju, memoriju ili neke druge moždane funkcije. Ali Okonkvo ističe da mala količina prevencije, vredi kao velika količina leka, ili drugim rečima, da je prevencija mnogo delotvornija od tretmana.

Postoji još jedna oblast velikog ulaganja, ne samo u Sekretarijatu za odbranu već i u profesionalnim sportskim ligama, dok istražujemo načine da se poboljša bezbednost našeg vojnog osoblja ali i poboljšamo bezbednost naših sportista.”, kaže doktor Okonovo.

Okonkvo dodaje da je mogućnost da se postavi dijagnoza i shvate posledice potresa mozga, kao i da se pronađe tretman za pojedinačne pacijente, mnogo bolja nego pre 10 godina i više nego što je javnost svesna tog napretka.

XS
SM
MD
LG