Linkovi

Potpredsednik Skupštine Srbije u zvaničnoj poseti SAD


Zgrada Stejt departmenta u Vašingtonu (Foto: AFP/Alastair Pike)
Zgrada Stejt departmenta u Vašingtonu (Foto: AFP/Alastair Pike)

Potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković, koji boravi u zvaničnoj poseti Vašingtonu, razgovarao je u utorak s direktorom Službe Stejt departmenta za južnu i centralnu Evropu Dejvidom Kostelancikom o mogućnostima unapređenja i intenziviranja saradnje u brojnim oblastima između dve zemlje, kao i dijalogu Beograda i Prištine.

Kostelancik je poručio da su SAD spremne da aktivnije učestvuju u cilju postizanja kompromisnog i održivog rešenja između Srbije i Kosova, dok je Marinković istakao da je Srbija posebno posvećana normalizaciji odnosa s Prištinom, kao i pronalaženju kompromisa.

Kako prenosi novinska agencija Tanjug, Marinković i Kostelancik razgovarali su takođe i o najavljenom bojkotu izbora dela opozicije i o dodatnom jačanju odnosa dve zemlje.

Direktor Službe Stejt Departmenta za južnu i centralnu Evropu naglasio je kako apsolutno ne podržava stav dela opozicije da bojkotuje predstojeće parlamentarne izbore i smatra da je takva izolacionistička pozicija u krajnjoj liniji neodgovorna prema građanima Srbije.

Marinković je naveo da je ispunjeno gotovo 90 odsto zahteva opozicije, kao i da su uloženi veliki napori da se postigne svrsishodni dijalog.

Kostelancik je naglasio da SAD podržavaju Srbiju na njenom evropskom putu i da će u tom smislu Srbija imati maksimalnu podršku.

Sagovornici su konstatovali pozitivan i uzlazni trend političkih i ekonomskih odnosa dve države, koji se ogledaju u sve češćim susretima državnih zvaničnika na visokom nivou, velikim prisustvom američkih kompanija, američkim investicijama u Srbiji, novim radnim mestima i donacijama.

Obe strane su se složile da je potrebno i dalje raditi na dodatnom jačanju bilateralnih odnosa u svim sferama.

XS
SM
MD
LG