Linkovi

Novi dogovor o trans-pacifičkom partnerstvu bez SAD


Ministri trgovine zemalja potpisnica TPP u Da Nangu u Vijetnamu

Ministri trgovine 11 zemalja potpisnica Sporazuma o trans-pacifičkom partnerstvu (TPP) postigli su dogovor o novom sporazumu koji isključuje SAD, pošto je Tramp ranije napustio partnerstvo.

Novi sporazum – Sveobuhvatni progresivni dogovor za trans-pacifičko partnerstvo (CPTPP) oštetiće male izvoznike mleka, govedine I svinjetine u Americi koji su imali pristup japanskom tržištu, ocenuje Debra Elms iz Azijskog trgovinskog centra u Singapuru.

Elms ocenjuje da će velike kompanije preko svojih međunarodnih veza ipak moći da zaobiđu prepreke u novom sporazumu, ali da je ipak reč o “velikoj prepreci za SAD”. “Australija, Novi Zeland I Kanada će sada moći da iskoriste pristup novim tržištima"..

Kada je Tramp rekao da SAD napuštaju TPP I da svaka zemlja treba da ide svojim putem, bilo je neophodno da preformulišemo TPP tako da SAD više nisu ni na čelu sporazuma, niti su negova potpisnica”, rekao je bivši ambasador SAD pri Azijskoj razvojnoj banci Robert Or.

Sporazum o trans-pacifičkom partnerstvu bio je stub Obamine politike prema Aziji i trebalo je da pomogne SAD, kao najvećoj svetskoj ekonomiji, da predvodi druge zemlje i tako uspostavi protivtežu Kini, koja je druga svetska ekonomija.


Facebook Forum

XS
SM
MD
LG