Linkovi

Poslednji Dan Evrope sa 28 članica Unije


Zastava EU

Evropska unija je obilježila Dan Evrope, zadnji sa 28 članica, jer već početkom narednog mjeseca Brisel i London očekuju teški I neizvjesni pregovori o razvodu. I ove godine, kao i prethodnih, održane su svečanosti, tribine i okrugli stolovi o evropskoj budućnosti, s tom razlikom što ovaj put, kao nikada do sada, niko ne zna kako će izgledati budućnost.

Unija za Dan Evrope bolji poklon nije mogla poželjeti; novi, proevropski predsjednik Francuske na svoj prvi govor ide praćen ne nacionalnom himnom, već Odom radosti, himnom EU. Gdje će stići on i Unija, niko ne zna, ali čini se da je sada zaustavljen devastirajući talas populizma i ksenofobije i lakše će disati oni koji, svjesni da evropsko društvo čekaju ozbiljne promjene, žele iz ideje zajedništva i solidarnosti dobiti najbolje. Ništa više neće biti isto, za koji dan Britanci započinju teške i neizvjesne pregovore o razvodu a predsjednik Komisije Žan Klod Junker u svome stilu je ranije primetio:

"Ne mogu da se odlučim da li da govorim engleski ili francuski. Ipak, odlučio sam se za francuski jer engleski polako ali sigurno gubi na važnosti u Evropi."

"Za mene je cijeli region Zapadnog Balkana, moguće zato što sam Italijanka a dijeli nas samo Jadran, za mene je region prioritet svih prioriteta. Nadam se i radim na tome da do kraja svoga mandata, za dvije i po godine, cijeli Zapadni Balkan napravi toliko mnogo i toliko važnih koraka prema EU da taj proces više ne može da se vrati natrag", kaže Visoka predstavnica EU Federika Mogerini.

Pogled unatrag, da se pamti, napravio je povodom Dana Evrope Evropski parlament otvarajući Kuću evropske istorije, pokazujući zajedničku, evropsku istoriju i trudeći se da otudjene evropske institucije približi običnim ljudima. Nije toliko ni važno što je za tu priliku neko sa legendarnog fiće skinuo beogradske, a stavio ljubljanske tablice, koje su, valjda, više "evropske".

"Kuća evropske istorije je prije svega poruka Evropljanima. Mi, ja želim da im približim evropske institucije, da izučavamo, da znamo našu zajedničku istoriju, 70 godina slobode i mira. Ova kuće je otvorena za sve, otvorena je i za debate- imamo istoriju, nasljedje ali i probleme i katastrofe. Ali moramo da razgovaramo, izučavamo prošlost za bolju budućnost", poručio je predsednik Evropskog parlametna Antonio Tajani.

Pitanja je zaista mnogo, a odgovora malo- manjka ih i za odgovoriti onima koji zdušno kritikuju i žele vidjeti kraj evropskom projektu. Medjutim, čini se da su se u Uniji probudili iz samodovoljnog sna i zaista žele napraviti dom za sve koji se osjećaju Evropljanima, a ovo bi im mogla biti i zadnja šansa za to.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG