Linkovi

Posledice Obaminog neodlaska u Aziju


Američki državni sekretar Džon Keri na zvaničnoj večeri za učesnike samita APEK-a na Baliju
Američki državni sekretar Džon Keri na zvaničnoj večeri za učesnike samita APEK-a na Baliju

Da li će zatvaranje federalne vlade zbog kojeg je američki predsednik otkazao put imati negativan uticaj na takozvani "pivot"?

Američki državni sekretar Džon Keri učestvovao je na dva važna samita u Aziji umesto predsednika Baraka Obame, koji je otkazao azijsku turneju zbog delimičnog zatvaranja federalne vlade. Odsustvo predsednika Obame sa tih skupova došlo je u nezgodnom trenutku, zbog neizvesnosti u vezi sa takozvanim „okretanjem“ njegove administracije prema Aziji.

U Obaminoj administraciji navode da to što je umesto predsednika, na samitima u Aziji učestvovao državni sekretar Keri, pokazuje uticaj koji ima blokada vlade. Zamenica portparola Stejt Departmenta Mari Harf kaže:

"Iako državni sekretar može odgovarajuće da predstavlja SAD na ovom putu, ovo zatvaranje vlade, koje je u potpunosti moglo da se izbegne, ugrožava naše mogućnosti da stvorimo nova radna mesta promocijom američkog izvoza i da unapredimo američko liderstvo i interese u najvećem regionu u usponu na svetu".

Američki interesi u tom regionu su ključni za takozvano „okretanje“ Vašingtona Aziji, pre svega u komercijalnom i vojnom smislu. Bivši američki ambasador Adam Ereli smatra da zatvaranje vlade nema uticaja na to.

"Ta politika ne zavisi od toga da li će predsednik Obama otputovati na četvorodnevnu turneju ili ne".

Predsednik Obama je zbog zatvaranja federalne vlade otkazao učešće na samitu zemalja Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK) na Baliju i samitu ASEAN-a u Bruneju.

Stručnjak za azijska pitanja Majkl Oslin kaže da sve veći kineski uticaj podstiče američko okretanje Aziji.

"Teško je u suštini pronaći bilo koji drugi razlog za takozvani 'pivot' osim zabrinutosti zbog uspona Kine. Njenog uticaja, njenih mogućih akcija ".

Predsednik Kine Ši Đinping na samitu APEK-a na Baliju
Predsednik Kine Ši Đinping na samitu APEK-a na Baliju
Izostanak predsednika Obame sa samita APEK-a ostavio je više prostora za Kinu, drugu po veličini ekonomiju na svetu.

Predsednik Kine Ši Đinping potpisao je trgovinski sporazum sa Indonezijom vredan 33 milijarde dolara neposredno pred početak skupa.

Oslin kaže da je Kini lako da nadmudri SAD, kada ciljevi Vašingtona nisu jasno definisani.

"Predsednika treba pohvaliti jer je prepoznao važnost Azije i činjenice da je ona ključna za američki prosperitet, regionalnu i - naravno - globalnu stabilnost. Međutim, izuzev toga, šta je to što mi pokušavamo da uradimo".

SAD na primer pokušavaju da umire strahovanja Filipina, koji imaju teritorijalni spor s Kinom. Zamenik ministra spoljnih poslova Kine kaže da to nije produktivno.

"Uključivanje zemalja koje nisu u regionu samo će zakomplikovati situaciju, a nije od koristi ni kada je reč o poboljšanju međusobnog poverenja u regionu".

Čak i da američko okretanje ka Aziji izgubi zamah, mogućnost Kine da profitira na tome je ograničena, kaže analitičar Tim Birdson.

"Amerika više nije globalna supersila. Međutim, takođe želim da kažem da Kina nije ni blizu da to postane".

Državni sekretar Džon Keri je zatvaranje vlade nazvao "kratim prekidom", naglašavajući da ono neće negativno uticati na posvećenost Vašingtona postizanju takozvanog Trans-pacifičkog trgovinskog sporazuma sa 11 azijskih nacija.
XS
SM
MD
LG