Linkovi

APEK obećava bolju uzajamnu saradnju


Učesnici samita APEK-a 2013 održanog 7. i 8. oktobra u Indoneziji.
Učesnici samita APEK-a 2013 održanog 7. i 8. oktobra u Indoneziji.

U završnoj deklaraciji APEK-a istaknuto je da bi bolja uzajamna povezanost zemalja članica te organizacije ublažila nestabilnost globalnog ekonomskog oporavka.

Predstavnici azijsko-pacifičkih zemalja obavezali su se na bolju ekonomsku saradnju po završetku godišnjeg samita lidera Azijsko-pacifičkog ekonomskog foruma - APEK-a, održanog u Indoneziji, jer kako navode, bolja povezanost bi mogla da podstakne oporavak nestabilne globalne ekonomije.

Predsednik Indonezije, Susilo Bambang Judhojono je u završnom govoru istakao da su dvodnevni sastanci na indonežanskom ostrvu Baliju bili uspešni. On je takođe rekao da su se regionalni lideri složili da će uzajamna saradnja uticati na poboljšanje ekonomske situacije u svim zemljama članicama APEK-a.

“Složili smo se da će bliža saradnja sa poslovnim sektorom kroz određeno telo APEK-a biti od ključne važnosti za postizanje slobodne i otvorene trgovine i investicija. Tesna saradnja će dovesti do pozitivnog ishoda za sve strane, a pogotovo jer se globalna ekonomija još nije potpuno oporavila”, rekao je Judhojono.

Deklaracija, koju su potpisale sve članice grupe, takođe ih obavezuje da zaštite regionalne zalihe hrane, energije i vode od opasnosti koje su posledice klimatskih promena.

Tokom sastanka je trebalo da se nastave razgovori o trgovinskom bloku, koji predvode Sjedinjene Države pod nazivom Trans-pacifičko partnerstvo. Sjedinjene Države se nadaju da će do kraja godine završiti pregovore o tom projektu. Američki državni sekretar, Džon Keri sastao se danas sa liderima 11 zemalja zainteresovanih za to partnerstvo, ali nije bilo reči o eventualnim zaključcima sa sastanka.

Državni sekretar je doputovao u Indoneziju umesto predsednika Baraka Obame, koji je ostao u Vašingtonu zbog razmirica oko budžeta, koje su dovele do delimičnog prestanka rada federalne vlade.

Mnogi lideri koji su učestvovali na samitu APEK-a sada su na putu ka Bruneju gde se održava godišnji samit 10-članog Udruženja zemalja jugoistočne Azije – ASEAN-a.
XS
SM
MD
LG