Linkovi

Posle požara u Beogradu jedan vatrogasac kritično


Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je nakon obilaska povređenih vatrogasaca na VMA da je stanje dvojice primljenih u tu ustanovu teško i da se jedan od njih nalazi u kritičnom stanju.

Eksplozije i požar desile su se jutros oko 7 sati, u zgradi fabrike kartona na Adi Huji i tom prilikom, povređeno je osam ljudi, među kojima šest vatrogasaca od kojih su dvojica u teškom stanju. Požar je u međuvremenu lokalizovan.

"Imamo jednog vatrogasca koji je u veoma teškom stanju i lekari se u ovom trenutku bore za njegov život," rekao je Stefanović.

On je dodao da se dogodila eksplozija ugljenih čestica u fabrici „Avala Kartonka", koje su tom prilikom procurele. Neposredno nakon izbijanja požara, zaposleni u fabrici pokušali su vodom sami da ga ugase, a onda je došlo do eksplozije.

Požar je izbio u delu fabrike gde se skladišti ugalj.

Drugi povređeni radnik, koji je zaposlen u fabrici kartona i radi u sektoru vatrogasne službe, trenutno je stabilno.

Doktor Miroslav Vukosavljević sa VMA rekao je da je primljeno ukupno osam povređenih, od kojih je šest pripadnika vatrogasne brigade, a dvojica radnici u fabrici kartona.

Vukosavljević kaže da životno ugroženi vatrogasac ima teške povrede sa 60 odsto opekotina na telu.

Ostali sa lakšim povredama, dodao je, biće pušteni na kućno lečenje u narednih dan ili dva.

Od početka godine u Srbiji je bilo 11.000 požara na otvorenom, dok je u istom periodu prošle godine bilo nešto više od 4.000, kaže zamenik načelnika Uprave za vatrogasno- spasilačke jedinice Dragan Dončevski. Prema podacima Uprave za vatrogasno- spasilačke jedinice u prvih šest meseci ove godine bilo je 17.000 požara, čak 11.000 na otvorenom i 6.000 u objektima.

"Naši apeli građanima da se drže zakona, da ne pale vatru na otvorenom prostoru se sve manje poštuju. Moraćemo da pređemo i na onaj drugi deo možda manje popularan, na represivne mere, mere kažnjavanja, " rekao je Dončevski.

On je precizirao da nije bilo požara koji su zahtevali veće angažovanje vatrogasno- spasilačkih jedinica, ali da je broj požara na otvorenom poražavajući, da je u njima povređeno 50 ljudi i poginulo 13.

Počela je letnja sezona, visoke su temperature, međutim velikih, šumskih požara još nije bilo, kakvi bukte u okolnim zemljama, ali se Srbija već nekoliko meseci priprema za njih, navodi Dončevski.

"Održana je sednica Štaba za vanredne situacije, naloženo je lokalnim samoupravama da preduzmu sve preventivne mere iz svoje nadležnosti, da se ažuriraju spiskovi ljudi, tehnike, opreme svega što se može iskoristi u slučaju velikih šumskih požara", naglasio je Dončevski.

Upitan koja su najugroženija područja u Srbiji, on je rekao da su to velika šumska gazdinstva, nacionalni parkovi, teritorija koja je bogata šumom, četinarima i koji zbog smole mnogo lakše gore.

Šumski požari, kako navodi, gase se sa zemlje i iz vazduga. Sa zemlje tu su vatrogasno- spasilačke jedinice, civilna zaštita, građani, a iz vazduha tu su helikopterske jedinice MUP-a, Vojske Srbije i poljoprivredna avijacija.

XS
SM
MD
LG