Linkovi

Sve oči uprte u Južnu Karolinu


Glasanja u Ajovi i Nju Hempširu donela su različite pobednike i gubitnike
Glasanja u Ajovi i Nju Hempširu donela su različite pobednike i gubitnike

Posle primarnih izbora u Nju Hempširu u utorak, američki predsednički kandidati brzo su preusmerili pažnju na sledeće primarne izbore koji se održavaju u Južnoj Karolini.

Bivša državan sekretarka Hilari Klinton i demokratski socijalista iz Vermonta Berni Sanders, kandidati za demokratsku predsedničku nominaciju, večeras će po šesti put sučeljavati stavove u TV debati, dva dana posle Sandersove ubedljive pobede na primarnim izborima u Nju Hempširu. Nekoliko sati pre debate u Milvokiju u Viskonsinu, predstavnici kongresnog crnačkog kokusa podržali su Hilarinu kampanju, nazivajući je svojim “dugogodišnjim partnerom” i “istaknutim borcem” za podršku liberalnim socijalnim programa koji pomažu američkim crncima.

A posle Nju Hempšira, predsednički kandidati preusmerili su pažnju na Južnu Karolinu. Takozvano „prvo glasanje na jugu“ pomoći će da se dodatno suzi broj kandidata u trci, koja se već svela na dva imena na demokratskoj strani, dok se republikansko polje znatno smanjilo posle Nju Hempšira. Stanovnici Južne Karoline glasaće dve uzastopne subote – 20. februara za republikance a 27. februara za demokrate.

Glasanja u Ajovi i Nju Hempširu donela su različite pobednike i gubitnike na obe strane. Južna Karolina trebalo bi da identifikuje ko će biti najverovatniji predsednički kandidat obe stranke. Pošto je ubedljivo potukao stranačkog favorita Hilari Klinton u Nju Hempširu, kandidat za demokratsku nominaciju Berni Sanders pokušava da učvrsti svoju pobedu. U sredu je posetio siromašne zajednice u Njujorku.

"On veruje u ono što govori. Bori se za nas i to mi se dopada kod Bernija Sandersa", navodi jedan Sandersov pristalica.

Medjutim, Hilari Klinton uživa snažnu podršku u Južnoj Karolini i radi na svom povratku na vrh.

"Naučili smo da nije važno da li ste oboreni na zemlju. Važno je da ustanete posle toga.”

Republikanac Ted Kruz nije ponovio svoju neočekivanu pobedu iz Ajove u severoistočnom Nju Hempširu, gde je milijarder Donald Tramp čvrsto povratio vodeću poziciju. Neki analitičari smatraju da će on verovatno pobediti i u Južnoj Karolini.

"Verovatno će veoma dobro proći u Južnoj Karolini a pitanje za ostatak Republikanske partije glasi – ima li iko ko može da ga zaustavi? U ovom trenutku Tramp nema podršku kakvu biste očekivali da će jedan predsednički kandidat imati od izabranih zvaničnika i drugih stranačkih lidera", navodi Kris Galderi sa koledža Sent Anselm u Nju Hempširu.

Medjutim, Tramp je naišao na novog rivala u guverneru Ohaja, Džonu Kejsiku, koji je pun entuzijazma pošto je zauzeo drugo mesto u Nju Hempširu, a možda je prihvatljiviji izbor za stranačke lidere.

"Radujem se odlasku na jug. Radujem se izborima na srednjem zapadu. Jedva čekam da odem u Mičigen.”

Slab rezultat u Ajovi i Nju Hempširu primorao je još dvoje republikanskih kandidata da se povuku iz trke – guvernera iz Nju Džersija Krisa Kristija i bivšu izvršnu direktorku Hjulit Pakarda Karli Fjorinu. Senator sa Floride Marko Rubio ne odustaje, posle podrške koju je dobio od birača u Ajovi. Bivši guverner Floride Džeb Buš ne beleži rast podrške, ali iza sebe ima podršku moćnih donatora i porodicu koja uključuje dva bivša predsednika.

XS
SM
MD
LG