Linkovi

EU se kreće ka zajedničkoj odbrani, Britanija se oseća isključenom


Francuski predsednik Emanuel Makron i zvaničnici ministarstva odbrane na aeromitingu u Parizu.
Francuski predsednik Emanuel Makron i zvaničnici ministarstva odbrane na aeromitingu u Parizu.

Ove nedelje počeli su pregovori o izlasku Britanije iz Evropske unije, posle kojeg će blok ostati sa samo jednom velikom vojnom silom – Francuskom. Kako izveštava Henri Ridžvel, EU se kreće ka zajedničkoj odbrambenoj politici koja u Britaniji izaziva strah da bi mogla da bude isključena iz budućih bezbednosnih aranžmana.

Bezbednost Evrope je na prekretnici. Dok mu preti ruska agresija u Ukrajini i militantni islamisti na južnim i istočnim granicama, blok će uskoro ostati bez jedne od svojih najvećih vojnih sila.

“Posle Bregzita, Francuska postaje najvažnija vojna sila u kontinentalnoj Evropi. Mislim da će evropski bezbednosni aranžmani morati da odraze takvo stanje stvari”, ističe Edvard Lukas, urednik Ekonomista.

4.000 francuskih vojnika trenutno se bori protiv islamista u Severnoj Africi. Predsednik Emanuel Makron očekuje više od evropskih saveznika:

"Želimo da ojačamo evropska partnerstva, posebno sa Nemačkom i da osiguramo da se nemački angažman pojača.”

Nemačka kancelarka Angela Merkel ne želi da evropska bezbednost bude povezana sa nekim francusko-nemačkim vojnim savezom, kaže Lukas.

“Zato što ona ozbiljno želi da Amerika bude u potpunosti uključena u bezbednost Evrope.”

Evropska unija uspostavlja komandni centar i odbrambeni fond od 560 miliona dolara, u okviru nove zajedničke odbrambene politike.

“Ni na koji način ne pokušavamo da zamenimo NATO ili mu stvorimo konkurenciju. To mora da bude jasno”, ističe Federika Mogerini, visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku.

NATO je rasporedio nekoliko hiljada vojnika u Istočnoj Evropi da bi odvratio moguće poteze Rusije. Evropska unija nije zamena za to, kaže Mihael Volfson sa Univerziteta nemačkih oružanih snaga u Minhenu, koji je govorio za Glas Amerike preko Skajpa.

“Većina vojski sa evropskog kontinenta je jednostavno nepripremljena za bilo kakvu vojnu intervenciju, uz mogući izuzetak francuskih oružanih snaga. Međutim, snage Bundesvera su prezaposlene, nedovoljno finansirane i nedovoljno opremljene.”

Britanija se odavno protivi zajedničkim evropskim vojnim snagama. Međutim, kako počinju pregovori o Bregzitu, tešnja vojna integracija je već u toku, a Francuska preuzima vodeću ulogu.

XS
SM
MD
LG