Linkovi

"Posle Bregzita EU da se pogleda u ogledalo"


Zastave Velike Britanije i EU
Zastave Velike Britanije i EU

O osvrtu na nedavni vanredni EU samit, u cjelosti posvećen odlasku Velike Britanije, iz Evropskog parlamenta je stiže poruka: zemlja koja nije članica EU ne može da računa na sve pogodnosti slobodnog tržišta. Uz ovo, naglašena je potreba da se Unija mijenja jer, očito, Britanci su imali razloga da na referendumu kažu : NE.

Čini se da je sa evropske strane sve spremno za početak dugih I teških pregovora sa Londonom o razlazu koji bi trebao da bude što bezbolniji. Šef evropskih pregovarača tako poručuje...

"Želimo zaključiti sporazum sa Velikom Britanijom, a ne protiv nje, i raduje me činjenica da i na drugoj strani postoji raspoloženje da se napravi sporazum sa EU, a ne protiv EU”, poručuje šef evropskih pregovarača Mišel Barnije.

Medjutim, treba biti realan - ko ode, otišao je i Velika Britanija će, nakon što napusti EU biti smatrana tek trećom zemljom koja ne može da računa na pogodnosti kakve uživaju evropske članice.

Očigledno je da odnosi EU sa zemljom koja nije članica ne nude jednake pogodnosti kao i članstvo u Uniji. Jasno je da trgovinski sporazum sa Velikom Britanijom, kako god bio ambiciozan i širokog raspona, ne može da znači učešće u jedinstvenom tržištu ili nekom njegovom dijelu", poručuje predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

Sa druge strane, odlazak Britanaca nije bio bez razloga- Uniji su potrebne reforme i to odmah.

"Moramo se zapitati zašto su milioni Britanaca, Holandjana I Francuza glasali protiv EU. Tu je pitanje koje sebi moramo da postavimo. Vrijeme je da se pogledamo u ogledalu, nije dovoljno jednostavno nastaviti kao da se ništa nije dogodilo- ljudi žele promjrene i traže naš odgovor”, ocenjuje član Evropskog parlamenta iz Italije I evropski konzervativac Rafaele Fito.

Slično misli i šef pregovaračke grupe Evropskog parlamenta o Brexitu, Gaj Verhofštat.

Reforma Unije jer biće greška ako svu našu energiju narednih godina stavimo na Brexit- jednaku ako ne i veću energiju moramo da uložimo u reforme, u budućnost EU.”

U Briselu se sada čeka rezultat vanredih izbora u Velikoj Britaniji, zakazanih za 8. juni uz očekivanja da će se pregovaračka platforma britanske strane učvrstiti iza premijerke Tereze Mej i time, vjeruje se, olakšati pregovori koji bi trebali da započnu odmah nakon toga.

XS
SM
MD
LG