Linkovi

Poruka Merkel Trampu: Sudbina Evrope u našim rukama


Četiri dana pred svoju inauguraciju, novoizabrani predsednik Donald Tramp nastavlja sukob sa obaveštajnom zajednicom, najavljuje bolji program zdravstvene zaštite od Obaminog i vodi verbalni rat sa legendarnim borcem za građanska prava. Na spoljnopolitičkom planu, Tramp je izazvao uznemirenost i iznenađenje u Evropi posle intervjua u kojima je ponovo kritikovao NATO i nemački pristup izbegličkoj krizi.

Nemačka kancelarka Angela Merkel obećala je da će sarađivati sa novoizabranim američkim liderom, ali je naglasila da će Evropa slediti put koji je sama zacrtala. Njeni komentari usledili su posle intervjua proteklog vikenda, kojima je Tramp uznemirio neke evropske lidere - ponavljajući kritike na račun NATO saveza i ocenjući da je nemački odgovor na evropsku izbegličku krizu bio katastrofalna greška.

„Mislim da mi Evropljani držimo svoju sudbinu u sopstvenim rukama. Nastaviću da radim na efikasnoj saradnji 27 zemalja članica“, poručila je Merkel.

Ona je dodala da su Trampovi stavovi o Evropi opšte poznati.

“Novoizabrani predsednik je ponovio svoja gledišta, tako da, kada stupi na položaj, u potpunosti ćemo sarađivati sa novom američkom administracijom i onda ćemo videti kakvo slaganje možemo da postignemo”.

U intervjuu za londonski Tajms i nemački Bilt, Tramp je u nedelju izjavio da je NATO zastareo jer je “osmišljen pre mnogo, mnogo godina” i ne vodi računa o terorizmu. Takođe je ponovio žalbu koja se često čula tokom njegove izborne kampanje da članice NATO-a “ne plaćaju koliko bi trebalo da plaćaju.”

Untar zemlje, novi predsednik vodi sporove na nekoliko frontova. Današnji nacionalni praznik – rođendan Martina Lutera Kinga, Tramp je dočekao u konfliktu sa američkim kongresmenom Džonom Luisom, liderom borbe za građanska prava. Luis je intervju emitovanom u nedelju izjavio da Trampa ne smatra legitimnim predsednikom jer veruje da mu je Rusija pomogla da pobedi na izborima.

Kongresmen Džon Luis
Kongresmen Džon Luis

“Ne planiram da idem na njegovu inauguraciju. Biće to prva koju ću propustiti od kad sam u Kongresu”.

Tramp je na Tviteru odgovorio da Luis treba da vodi računa o stanju u okrugu koji zastupa u Kongresu, dodajući da on “samo priča i priča, bez akcije ili rezultata”. Međutim, Luis je rizikovao život u borbi za rasnu jednakost u Americi, a sada je najmanje 24 demokratskih članova Kognresa najavilo da neće prisustvovati inauguraciji predsednika Trampa, navodeći kao razlog upravo njegove reči protiv Luisa.

Tramp je preko Tvitera pozvao Amerikance da proslave dan Martina Lutera Kinga i, “sve divne stvari za koje se zalagao”. Najavljeno je da će se Tramp privatno sastati sa Kingovim sinom Martinom Luterom Kingom Trećim.

Nastavlja se i sukob novog predsednika sa američkom obaveštajnom zajednicom. Odlazeći direktor Centralne obaveštajne agencije Džon Brenan izjavio je u intervjuu u nedelju na televiziji Foks da Tramp ne uviđa pretnju Rusije svetu i kritikovao njegovu potrebu da „priča i tvituje“.

“Mislim da gospodin Tramp mora da shvati da je ovo veće od njega, da se radi o SAD I našoj nacionalnoj bezbednosti”.

U roku od nekoliko sati Tramp je uzvratio paljbu na Tviteru, postavljajući pitanje da li je Brenan dostavio medijima nepotvrđene izveštaje o Trampovom ponašanju tokom jedne posete Moskvi.

Novoizabrani predsednik i direktor CIA-e razmenjuju oštre optužbe
Novoizabrani predsednik i direktor CIA-e razmenjuju oštre optužbe

“Da li je to izvor lažnih vesti” – pitao je Tramp u svom tvitu. Američki obaveštajci demantuju da su omogućili da u javnost procuri izveštaj koji obuhvata i tvrdnje da su članovi Trampovog izbornog štaba imali redovne kontakte sa ruskim operativcima.

Kada je reč o još jednoj važnoj političkoj temi - zdravstvenoj zaštiti, Tramp je najavio da je njegov plan o zameni programa zdravstvene zaštite, koji je uveo predsednik Obama “u završnoj fazi izrade” i da će uskoro biti obelodanjen. U intervjuu za Vašington post, Tramp je rekao da mu je cilj – osiguranje za sve, ali nije naveo detalje. Za to vreme, širom zemlje održavaju se protesti Amerikanaca koji žele da sačuvaju “Obamaker”.

XS
SM
MD
LG