Linkovi

Porošenko telefonom razgovarao sa Trampom o "ruskoj agresiji"


Ukrajinski predsednik Petro Porošenko na konferenciji za novinare u Briselu
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko na konferenciji za novinare u Briselu

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio je da je novoizabrani američki predsednik Donald Tramp, u telefonskom razgovoru sa njim, postavio pitanje „ruske agresije, odnosno ilegalne aneksije Krima“.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Briselu sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom i predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom, Porošenko je izjavio da je imao priliku da Trampu pruži “veoma detaljne podatke o najnovijoj situaciji na istoku Ukrajine i Krimu.”

Ukrajinski predsednik takodje je naveo da njegova zemlja ima “snažnu dvostranačku podršku u SAD, u Kongresu, medju političarima kako republikancima tako i demokratama, i da ne očekuje značajne promene u toj dvostranačkoj podršci.

Trampovi komentari tokom predsedničke kampanje probudili su strahove da bi, ukoliko pobedi, mogao da bude sklon unapredjenju odnosa sa Rusijom na štetu Ukrajine. Tramp je hvalio liderstvo ruskog predsednika Vladimira Putina i kritikovao kadindatkinju Demokratske partije Hilari Klinton zato što je “ružno” govorila o Putinu.

Nekoliko dana posle Trampove pobede, iz Kremlja je saopšteno da su se Tramp i Putin u telefonskom razgovoru složili da su američko-ruski odnosi “nezadovoljavajući” i da bi trebalo da zajedno rade na tome da ih unaprede.

XS
SM
MD
LG