Linkovi

Tejlor: Porošenko ima jaču poziciju na istoku


Ruski tenk na oko 10 kilometar od rusko-ukrajinske granice.
Ruski tenk na oko 10 kilometar od rusko-ukrajinske granice.

Pred susret predsednika Ukrajine i Rusije, bivši američki ambasador u Ukrajini, Vilijam Tejlor, ističe da je teško proceniti prave namere predsednika Putina.

Iduće nedelje, predsednici Ukrajine i Rusije održaće sastanak sa predstavnicima Evropske unije u Belorusiji, radi postizanja sporazuma o okončanju borbi u istočnoj Ukrajini. Ukoliko dođe do dogovora, mogao bi uskoro da usledi mir.

Međutim, bivši američki ambasador u Ukrajini, Vilijam Tejlor kaže da je teško doznati kakve su namere ruskog predsednika Vladimira Putina.

„Možemo jedino da sudimo po njegovim postupcima. A njegovi dosadašnji potezi su uključivali neistine - upućene nama, međunarodnoj zajednici i celom svetu, kao i samim Rusima.“

Tejlor, inače aktuelni saradnik Američkog insituta za mir, smatra da ukrajinski predsednik Petro Porošenko ima jaču poziciju u istočnoj Ukrajini od predsednika Putina.

„Njegove snage gube, jedni su postisnuti, drugi su dezertirali. Neki od Rusa u istočnoj Ukrajini, beže i vraćaju se u Rusiju prerušeni u civile. Lično sam video jednog od njih prerušenog u pravoslavnog sveštenika. Putinovi aduti su sve slabiji, pa je sada zatražio susret sa Porošenkom u prisustvu Evropljana. To bi mogao da bude znak da sam uviđa da mu je pozicija slaba.“

Pripajanje Krima Rusiji, kao i nastavljeni pokušaji mešanja ili upada na tlo bivših sovjetskih republika narušili su dugogodišnje napore Moskve da izgradi svoju reputaciju, dodaje Tejlor.

„Mislim da su izgubili poverenje međunarodne zajednice. Stoga treba videti Rusiju onakvom kakva jeste, to jest otpadnička je zemlja.“

Tejlor navodi da je glavni prioritet Kijeva da okonča prorusku pobunu na istoku kao i da obezbedi svoju granicu. Po njegovim rečima, Ukrajina mora da sprovede demokratske reforme u korist svih građana, i stvori povoljne uslove za strane investicije. Tejlor je takođe istakao da bi SAD i Evropa trebalo da puže podršku kako Ukrajina ne bi posustala.

XS
SM
MD
LG