Linkovi

Porodica spasena posle pet godina zatočeništva


Kejtlin Kolmen i Džošua Bojl sa decom
Kejtlin Kolmen i Džošua Bojl sa decom

Pakistanska vojska spasila je američko-kanadsku porodicu iz plemenskog područja na granici sa Avganistanom, gotovo pet godina nakon što ju je oteo avganistanski Talban.

Amerikanka Kejtlin Kolmen i njen suprug, Kanađanin Džošua Bojl, nestali su u Avganistanu 2012. godine i Taliban je kasnije preuzeo odgovornost za njihovu otmicu.

Ta teroristička organizacija objavila je dva video snimka taoca i zahtevala oslobađanje talibanskih zatvorenika u zamenu za Bojla i njegovu suprugu, koji su u zatočeništvu dobili troje dece.

Pakistanska vojska navela je u saopštenju da je na osnovu "američkih obaveštajnih podataka" spasilačka operacija uspešno izvedena u sredu, u plemenskom području Kuram.

Predsednik Donald Tramp pozdravio je oslobađanje taoca i ocenio da je reč o "pozitivnom trenutku" u američko-pakistanskim odnosima.

"Saradnja pakistanske vlade je znak da poštuje američke želje da uradi više na poboljšanju bezbednosti u regionu", poručio je Tramp u saopštenju. Kasnije je dodao da veruje da Pakistan ponovo počinje da poštuje Sjedinjene Države.

Pakistanska vojska saopštila je da su američke obaveštajne službe pratile zatočenu porodicu i da su "podelile informacije o njihovom prebacivanju u Pakistan 11. okrobra 2017. godine preko granice u Kuramu. "Taoci su bezbedni i zdravi i poslati su u zemlju porekla", dodaje se u saopštenju.

Neimenovani američki odbrambeni zvaničnik rekao je Glasu Amerike da taoci nisu u američkoj nadležnosti i da su odlučili da ne polete američkim avionom.

Kolmen i Bojl su u poslednjoj video poruci, objavljenoj u decembru 2016 godine, pozvali u to vreme novoizabranog predsednika Donalda Trampa da pregovara sa Talibanom o njihovom oslobađanju u zamenu za talibanske zatvorenike.

U međuvremenu, šezdesetogodišnji Amerikanac Kevin King i četrdesetosmogodišnji Australijanac Timoti Viks i dalje su zatočeni u Avganistanu. Dva profesora Američkog univerziteta u Kabulu, oteta su blizu kampusa u avgustu prošle godine.

U video snimku, koji je Taliban objavio u junu, taoci su molili predsednika Trampa da sa tom ekstremističkom organizacijom pregovara o njihovom oslobađanju.

XS
SM
MD
LG