Linkovi

Memorijalna služba za predsednika Buša u Teksasu


Porodica Džordža Herberta Vokera Buša oprostila se od 41. predsednika SAD na memorijalnoj službi u crkvi u Hjustonu, a njegov kovčeg je, potom, specijalnim vozom prenet do mesta počinka.

U episkopalnoj crkvi Saint Martins u Hjustonu, u koju je Buš išao više od 50 godina, održana je privatna pogrebna služba kojoj su prisustvovali članovi porodice i prijatelji.

Bušov unuk i jedini član političke dinastije koji i dalje obavlja zvaničnu funkciju u vladi Teksasa, Džordž Preskot Buš prisjetio se djetinjstva sa bivšim predsjednikom kojeg su unuci zvali specijalnim nadimkom.

“Danas stojim pred vama kao najstariji unuk čovjeka kojeg sam uvijek zvao “gempi”. Džordž Herbert Volker Buš je bio najljubazniji, najuljudniji i najskromniji čovjek kojeg ću ikad poznavati. Okupili smo se ovdje da bi se zahvalili za njegov izvanredan život. Međutim, ja ću govoriti o stvarima za koje je on bio zahvalan i koje su mu bile najvažnije, Moj deda je bio zahvalan za svoju porodicu”.

Bivši predsednik Džordž Buš i bivši državni sekretar Džejms Bejker.
Bivši predsednik Džordž Buš i bivši državni sekretar Džejms Bejker.

​Državni sekretar za vrijeme mandata Buša starijeg i njegov dugogodišnji prijatelj Džejms Bejker pokojnog predsjednika je nazvao mirotvorcem i divnim ljudskim bićem.

“"Za milione i milione širom planete, svijet je bio bolje mjesto zašto što je Džordž Buš bio u Bijeloj kući četiri godine. Nije se smatrao iskusnim govornikom, ali su njegova djela bila rječita što je dokazao tako što ih je uklesao u čvrst kamen istorije. Ona su bila odraz njegovog moralnog karaktera, dostojanstva, neograničene dobrote i obzira prema drugima i odlučnosti da uvijek uradi ispravnu stvar. Ona su svjedočanstvo jednog istaknutog života”.

Poštu 41. američkom predsjedniku odali su i stanovnici Hjustona, koji je Buš zvao svojim domom.

“Ovo je proslava. Čovjek je živio izuzetnim životom”.

“Ovo je još jedna šansa da se prisjetimo da je on bio izvanredna osoba”.

“Za mene je vrlo emotivno što mogu da se oprostim od njega”.

Specijalni voz 4141 preneo je posmrtne ostatke predsednika Džordža Buša starijeg iz Hjustona do Koledž stejšnsa, gde će biti pokopan u kompleksu predsedničke biblioteke.
Specijalni voz 4141 preneo je posmrtne ostatke predsednika Džordža Buša starijeg iz Hjustona do Koledž stejšnsa, gde će biti pokopan u kompleksu predsedničke biblioteke.

​Posle crkvene službe, posmrtni ostaci bivšeg američkog predsjednika su specijalnom vozom prebačeni u 130 kilometara udaljeni Koledž stejšns gdje će, u kompleksu predsjedničke biblioteke na kampusu univeziteta Teksas A&M, Džordž Buš stariji biti sahranjen pored supruge Barbare Buš i ćerke Robin, koja je umrla od leukemije kada je imala samo tri godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG