Linkovi

Saradnja Srbije i SAD u borbi protiv utaje poreza


Kajl Skot (L) i Siniša Mali (D), arhivska fotografija (Foto: RFE/RL)
Kajl Skot (L) i Siniša Mali (D), arhivska fotografija (Foto: RFE/RL)

Sjedinjene Američke Države i Srbija potpisale su sporazum čija je svrha sprečavanje utaje poreza, saopštilo je Ministarstvo finansija Srbije. U ime dve države dokument su potpisali Siniša Mali, ministar finansija, i Kajl Skot, ambasador SAD-a u Beogradu.

Sporazum je, kako navodi Ministarstvo finansija Srbije, rezultat saradnje Uprave za sprečavanje pranja novca Republike Srbije i Vlade Sjedinjenih Država.

Cilj saradnje dve države, kako se ukazuje u saopštenju, jeste poboljšanje usaglašenosti poreskih propisa na međunarodnom nivou i primene FATKA propisa (The Foreign Account Tax Compliance Act), koji se odnosi na niz propisa Sjedinjenih Američkih Država donet u cilju borbe protiv utaje poreza.

„Time se predviđa da strane finansijske institucije ili drugi finansijski posrednici učestvuju putem izveštavanja u sprečavanju izbegavanja plaćanja poreza od američkih državljana ili onih koji imaju pravo stalnog boravka u SAD, a koji svoja finansijska sredstva drže u neameričkim finansijskim institucijama i na stranim računima“, saopštilo je ministarstvo.

Time se Srbija, zaključuje Ministarstvo finansija, pridružuje grupi više od 110 država koje sa SAD rade na omogućavanju međunarodne usklađenosti poreskih zakona.

XS
SM
MD
LG