Linkovi

Aleksić: Rad na jačanju poreske discipline


Vesna Aleksić, glavni inspektor Poreske policije u srpskom Ministarstvu finansija
Vesna Aleksić, glavni inspektor Poreske policije u srpskom Ministarstvu finansija

Glavna inspektorka srpske Poreske policije u razgovoru za Glas Amerike govori o razmeni iskustava sa američkim agencijama i izazovima borbe protiv utaje poreza.

U Vašingtonu ovih dana boravi grupa predstavnika srpskog Ministarstva finansija kao i tužilaštva za organizovani kriminal. Njihovu posetu organizovala je grupa "Centar za liderstvo Otvoreni svet", kongresna agencija koja radi na unapredjenju partnerstva izmedju SAD i zemalja Evroazije, kako bi razmenili iskustva sa američkim kolegama iz odgovarajućih sektora. U delegaciji je bila i Vesna Aleksić, glavni inspektor Poreske policije u Ministarstvu finansija Srbije, koja od pre mesec dana obavlja i funkciju savetnika direktora poreske uprave za strateško planiranje.

Vesna Aleksić: "Želim da se zahvalim Kongresu i vladi SAD na mogućnosti da učestvujemo u programu Otvoreni svet. Naime ja sam član delegacije sa svojim kolegama iz Srbije i mi smo predstavnici raznih državnih institucija – policije, tužilaštva i sudstva. Izuzetno smo zahvalni na mogućnosti da upoznamo strukturu i način rada u SAD u vašim državnim institucijama."

Glas Amerike: "Problem utaje poreza i organizovanog kriminala je zajednički svim državama. Medjutim, imajući u vidu različitosti američkog poreskog sistema i rada policije u odnosu na Srbiju, šta očekujete od razmene iskustava sa američkim kolegama?"

Vesna Aleksić: "S obzirom da je tema naše posete korupcija i borba protiv organizovanog kriminala očekujem da ćemo uspeti da unapredimo naše znanje, s obzirom da znamo da je naša Srbija prolazila kroz jedan turbulentan period koji su obeležili ekonomski, politički i istorijski potresi, period gde je tranzicija ostavila velike posledice u razvoju naše zemlje. Suočeni smo sa veliko izraženim obimom pojave privrednog i finansijskog kriminala, konkretno poreska policija se bori protiv suzbijanja poreske utaje, za sada mogu da kažem vrlo uspešno u okvirima i na nivu koji mi posedujemo a razlog naše posete i cilj je unapredjenje borbe protiv poreske utaje, kroz iskustvo, upoznavanje tehnologije i načina na koji se SAD bore i nadam se da ćemo uspeti da svoj kapacitet ojačamo u budućem periodu zahvaljujući ovoj saradnji."

Glas Amerike: Koliko će trajati ova poseta i koje službe planirate da posetite?

Vesna Aleksić: "Mi ćemo provesti tri dana u Vašingtonu, a nakon toga svaka grupa odlazi u odredjenu državu, poerska policija će posetiti zapadnu Virdžiniju, susrešćemo se sa predstavnicima Ministarstva pravde, FBI i predstavnicima koji rade naše poslove, poreskom policijom tako da očekujem da će upoznavanje sa sistemom i saradnja sa vašim ekspertima doprineti uspešnoj borbi protiv poreske utaje i organizovanog kriminala u Srbiji."

Glas Amerike: Šta su najveći problemi sa kojima se suočavate u vašoj službi? Da li imate dovoljno resursa, ljudi u svom timu, i kako se borite sa problemom korupcije?

Vesna Aleksić: "Korupcija je nešto što svakako muči našu zemlju kao i mnoge druge. Srbija je donela nacionalnu strategiju za borbu protiv korupcije, ona je implementirana kroz akcioni plan na nivou drugih državnih organa pa tako i poreska uprava i policija se za sada uspešno bore protiv korupcije. Problemi postoje u broju kvalitetnog kadra tako da se kod nas u službi vodi ozbiljna selekcija prilikom zapošljavanja, provere da se selektuju kadrovi koji mogu uspešno da se bore sa korupcijom i svim izazovima koje ona nosi. Takodje, pored te edukacije, moramo da uložimo tehnološka sredstva, razne obuke, edukacije, kroz seminare, kroz ovakav vid kao što sam ja sa svojom delegacijom posetila SAD, sve su to načini na koje mi pokušavamo da opremimo, pored ljudskog kadra i tehnološki opremimo službu i što manje dodjemo u dodir sa mogućnošću korupcije."

Glas Amerike: Koliko novca se gubi iz državnog budžeta zbog utaje poreza, i da li očekujete da ćete u budućnosti ući u trag još većim sumama?

Vesna Aleksić: "Trideset posto budžeta je možda van tokova, u takozvanoj sivoj zoni. Ono što je jako bitno je kroz odredjene procedure prilagoditi način poslovanja da postoji što manje mogućnosti da se novac odlije a to opet zavisi od propisa, od stvaranja poslovne aktivnosti, da poreski obveznici shvate šta znači plaćanje poreza i na koji način zapravo oni poštuju svoju zemlju upravo plaćanjem poreza i finansiranjem svih državnih fukcija koje ta država nosi. Nadam se da ćemo kroz jačanje poreske svesti i discipline uspeti da ojačamo sopstvenu državu."
XS
SM
MD
LG