Linkovi

Nekoliko poraza za senatske republikance


Mič Mekonel, vodja republikanaca u Senatu
Mič Mekonel, vodja republikanaca u Senatu

Republikanski lideri u američkom Senatu su pretrpeli nekoliko poraza ove nedelje koji bi mogli da znače probleme za agendu predsednika Donalda Trampa i iskomplikuju nade republikanaca da će proširiti ili čak zadržati većinu u Kongresu na srednjoročnim izborima naredne godine.

Za lidera većine u Senatu, Miča Mekonela, u utorak su stigle tri loše vesti. Prvo, uprkos intenzivnom pritisku od strane predsednika Trampa, republikanci ponovo nisu uspeli da ukinu Obamaker.

Zatim je Mekonelov saradnik i vodeći glas na planu inostrane politike, republikanac iz Tenesija Bob Korker najavio da će se penzionisati iduće godine.

Nekoliko sati kasnije, još jedan Mekonelov bliski saradnik, senator iz Alabame Luter Strejndž izgubio je na primarnim izborima od ultra-konzervativnog populističkog protivkandidata Roja Mura. Bivši predsedavajući sudija Vrhovnog suda u Alabami sa fundamentalističkim, biblijskim gledištima, Mur bi mogao da bude nepoznanica u republikanskom kokusu, ako bude izabran u decembru.

“On nije krio svoju reputaciju autsajdera, nekoga ko je spreman da se oštro suprostavi stranačkim liderima i establišmentu kada to služi njegovim ciljevima… što bi moglo da bude izazov za lidera većine u Senatu Miča Mekonela ubuduće", primećuje Moli Rejnolds sa univerziteta Brukings.

Murova pobeda je vidjena kao upozorenje potez republikancima na Kapitol Hilu.

“Kada niste u stanju da postignete zakonodavne pobede u veoma važnim pitanjima poput ukidanja Obamakera, to znatno otežava aktuelnim članovima da budu ponovo izabrani”, kaže republikanski strateg Džon Fijeri.

Pošto nisu uspeli da ukinu Obamaker, republikanci se okreću narednoj velikoj stavki svoje agende: smanjenju poreskih stopa.

“Ovo je naša prilika jednom u čitavoj generaciji da fundamentalno ponovo osmislimo svoj poreski zakon. Time možemo da pospešimo ekonomiju, promovišemo rast i otvorimo nova radna mesta”, poručuje lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel.

Demokrate se tome protive…

“Reći ću vam, ovo neće proći kod američkog naroda”, kaže Čak Šumer, lider demokratske manjine.

Jedinstvo republikanaca će još jednom biti na probi u Senatu koji broji 100 članova.

“Oni imaju samo 52 mesta u Senatu….a kada odlučite da donosite zakone na osnovu stranačke pripadnosti morate da imate sve senatore na svojoj strani”, podseća Moli Rejnolds.

Reforma poreskog zakona bi mogla da bude poslednja šansa republikanskih zakonodavaca da ispune veliko obećanje sa Trampovog spiska ciljeva pred izbore u sredini predsednikovog mandata naredne godine i time zadovolje zahteve svoje baze.

“Glasač iz republikanske baze je danas neko ko glasa za Trampa. Oni vide svako nastojanje republikanaca da osujete Trampa kao direktni napad na njih”, navodi Fijeri.

Predsednik Tramp je oštro kritikovao republikance u Senatu zbog toga što nisu uspeli da ukinu Obamaker a verovatno će ih isto tako kritikovati ukoliko ne uspe reforma poreskog zakona.

XS
SM
MD
LG