Linkovi

Poraz za Terezu Mej na početku rasprave o Bregzitu


Britanska premijerka Tereza Mej napušta Dauning strit, 4. decembar 2018.
Britanska premijerka Tereza Mej napušta Dauning strit, 4. decembar 2018.

Britanska premijerka Tereza Mej pretrpela je neprijatne poraze na početku petodnevne debate o njenim planovima za izlazak Britanije iz Evropske unije koji bi mogli da odrede budućnost Bregzita i sudbinu njene vlade.

“Dužnost je nas političara da sprovedemo rezulate glasanja građana na referendumu 2016. Oni su glasali, mi smo im pružili izbor. Glasali su da napuste Evropsku uniju.”

To je bio neprijatni početak petodnevne parlamentarne debate oko Bregzita za Terezu Mej. Prvo je njena vlada bila optužena za nepoštovanje parlamenta zbog propusta da objavi svoj puni pravni savet o Bregzitu.

Zatim je grupa konzervativnih parlamentaraca zatražila da se da više ovlašćenja donjem domu Parlamenta ako njen nepopularni sporazum ne bude izglasan.

“Nije prijatno da vlada bude optužena za nepoštovanje parlamenta. Da li bi se ona složila da je gore da britanski parlament iskaže nepoštovanje britanskom narodu, što će se desiti ako ne budemo našli pravo rešenje za Bregzit”, ocenio je poslanik Konzervativne stranke Bob Sil.

Protivljenje – unutar konzervativne stranke Tereze Mej i van nje – je i dalje snažno, samo nekoliko dana pred ključno glasanje 11. decembra. Mej se nada da će obezbediti podršku parlamenta za njen plan o Bregzitu koji su prihvatili lideri Evropske unije u Briselu.

Ako Mej bude pobedila na tom glasanju, Britanija će napustiti Evropsku uniju 29. marta – što će označiti najveći pomak na planu tragovinske i inostrane politike u poslednjih 40 godina. Medjutim, šanse su sve slabije.

Tereza Mej je upozorila zakonodavce da bi, ako ne uspeju da je podrže – Britanija mogla da ipak nekontrolisano napusti Evropsku uniju, rizikujući ekonomski haos.

“Nije lako kada su strasti tako duboke, ali posmatrajući ovaj dom Parlamenta znam da možemo da se suočimo sa ovim momentom. Stoga vam danas obećavam: Ovo je najbolji sporazum za britanski narod. Tražim od vas da ga podržite što je u najboljem interesu naših gradjana i naše zemlje i svim svojim srcem preporučujem ovu meru Parlamentu. “

Tereza Mej ima još nekoliko dana debate da uveri skeptike pred ovo veoma važno glasanje.

XS
SM
MD
LG